In cadrul programului, derulat de Agentia Nationala pentru IMM
si Cooperatie (ANIMMC), cele mai valoroase 100 planuri de afaceri ale tinerilor inscrisi vor beneficia de microcredite de cel mult 5.000 euro fiecare.
ADRIAN N. IONESCU
Ultima zi de inscriere la Programul START "pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare" este 17 septembrie. Este primul program de facilitare a finantarii ideilor de afaceri, mult asteptat de sute de tineri, caci a fost anuntat acum aproape un an si amanat din cauza cutumelor oficiale privind cheltuirea banilor pu-blici, dar si ca efect al apetentei scazute a bancilor.
ETAPELE. Programul se va desfasura in doua etape, cea dintai constand in cursuri de pregatire antreprenoriala desfasurate in Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara, pe parcursul a trei week-end-uri (inclusiv vinerea). Bugetul acestei etape este de 2,75 miliarde de lei.
Cei peste 600 de cursanti, tineri intre 18 si 35 de ani (neimpliniti), vor elabora planuri de afaceri, iar cele mai valoroase 100 dintre acestea se vor califica pentru obtinerea cate unui microcredit echivaland cu cel mult 5.000 de euro si garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC-IMM).
CONDITIILE CREDITULUI. Potrivit procedurii, ANIMMC va incheia cu Banca Comerciala Romana un protocol in virtutea caruia aceasta va asigura creditarea planurilor de afaceri. Termenul de
creditare va fi de 1,5-3 ani, cu o perioada de gratie de pana la un an. Dobanda practicata va fi cu doua puncte procentuale sub nivelul dobanzii la creditele in lei si cu un punct procentual sub nivelul celei la creditele in valuta.
Garantiile vor fi asigurate de catre FNGCIMM si prin investitia propriu-zisa, in conditiile in care aceasta are ca obiect si un bun corporal.
ELIGIBILITATEA. Pentru a beneficia de credit, tinerii trebuie sa fie, conform legii, fie persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati comerciale, fie asociati ai unei persoane juridice nu mai varstnica de un an (la data depunerii formularului de inscriere), avand pana la 9 salariati inclusiv si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro in echivalent. Toti asociatii (actionarii) persoanei juridice respective trebuie sa nu fi implinit 35 de ani. Pentru a deveni participant la prima etapa a programului, tanarul trebuie sa obtina minimum 50 de puncte la evaluarea datelor din formularul de inscriere.
INSCRIEREA. Inscrierile se fac la sediul ANIMMC sau on-line, la www.animmc.ro, iar inregistrarea lor se va face distinct pentru fiecare dintre cele sase centre din tara in care se vor desfasura cursurile de antreprenoriat. Tinerii trebuie sa fi absolvit macar liceul. Lista beneficia-rilor eligibili va fi facuta pu-blica la fiecare centru in parte, in termen de 5 zile de la expirarea termenului-limita (17 septembrie) de depunere a formularelor de inscriere.
Pentru derularea cursurilor, ANIMMC urmeaza sa incheie parteneriate cu administratia locala, cu institutii de invatamant superior sau organizatii neguvernamentale din orasele amintite.
DETALII. Formularul de inscriere contine intrebari menite sa evalueze profilul solicitantului, hotararea sa de a incepe o afacere prin acest program, ca si seriozitatea acestora. Reprezentantii ANIMMC au spus ca modul de punctare a raspunsurilor abia acum urmeaza sa fie stabilit.
EVALUARE IN ZECE ZILE
Cele 100 de planuri de afacere castigatoare vor fi selectate de catre o comisie de evaluare constituita din specialisti din ANIMMC, BCR si FNGC-IMM. Participantii la cursuri vor avea la dispozitie 10 zile dupa sfarsitul acestora pentru finalizarea planurilor de afaceri, iar comisia le va evalua in termen de alte 10 zile. Conform experientei programelor anterioare desfasurate in colaborare cu BCR, este de asteptat ca reprezentantii acesteia, ca si cei ai Fondului de garantare sa aiba de spus cel mai greu cuvant.