x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele cresc cu bani străini

Creditele cresc cu bani străini

de Daniela Ivan    |    22 Noi 2007   •   00:00

Afacerile băncilor in Romănia au crescut cu 32% intre septembrie 2006 şi septembrie 2007, insă profitabilitatea a scăzut uşor. Fuga după cote mari de piaţă necesită investiţii pentru expansiune.


Profitul net acumulat in sistemul bancar romănesc in primele nouă luni ale acestui an a fost de 1,888 miliarde euro, uşor peste cele 1,743 miliarde de euro din intervalul similar din 2007. Cu toate astea, in termini nominali, adică luănd in calcul inflaţia, indicatorii de profitbilitate au scăzut. Nu este nimic ingrijorător, afacerile băncilor merg foarte bine. "Creşte mai rapid creditul decăt profitul net", a explicat viceguvernatorul băncii centrale, Florin Georgescu. "Băncile se extind, fac angajări, din acest motiv profitabilitatea lor a scăzut. Numărul angajaţilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 de persoane la sfărşitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 după primele nouă luni din 2007", a mai spus Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Naţională a Romăniei (BNR), Asociaţia Romănă a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.


IMPRUMUTURI. Creditul neguvernamental a crescut de la 27% din PIB in anul 2006 la 37% din PIB in septembrie 2007, conform statisticilor BNR. Cea mai mare creştere a fost inregistrată de creditul acordat populaţiei care au avansat de la 7,4 din PIB la 11,5% din PIB. Totodată, creditul in lei a ajuns la 14,2% din PIB, depăşind astfel imprumutul in valută care reprezintă 12,8%. Insă, banii pe care băncile ii imprumută vin din ce in ce mai puţin din depozitele romănilor sau din plasamente interbancare, care s-au redus cu cinci puncte procentuale. Sume importante de ordinul miliardelor de euro vin de la băncile din afara Romăniei, in special de la băncile mamă. " Investim mai mult decăt economisim şi diferenţa care se regăseşte in investiţii finanţează economisirea externă", a explicat Georgescu. El a arătat că imprumuturile şi depozitele atrase de la alte bănci au crescut cu 61,6% din care de la nerezidenţi cu 63,2%


Structura

După integrarea in UE, băncile pot să se stabilească in Romănia pe baza paşaportului european emis de statul de origine sau să presteze servicii directe fără insă a fi prezente aici. In cursul anului 2007, au fost infiinţate patru sucursale La Caixa, Fortis Bank, ABN Amro şi Bloom Bank France. Alte 104 instituţii de credit, financiare sau emitente de monedă electronică prestează servicii in ţară. In Romănia activează 41 de bănci, faţă de 38 la sfărşitul lui septembrie 2006. In acest interval au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansată in trimestrul al treilea din 2007 şi sucursalele băncilor La Caixa, şi Fortis Bank. Pe de altă parte, din calcule a ieşit banca HVB Ţiriac, de fondul fuziunii prin absorbţie cu Unicredit Romănia. Dintre acestea doar 6 bănci cu capital majoritar autohton.


×
Subiecte în articol: economic