x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele în lei se vor scumpi

Creditele în lei se vor scumpi

de Daniela Ivan    |    08 Feb 2018   •   12:30
Creditele în lei se vor scumpi
Sursa foto: Karina Knapek

Românii cu împrumuturi în moneda naţională au primit o veste proastă. Creditele în lei se vor scumpi în perioada următoare, ca urmare a majorării dobânzii-cheie, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Însă acesta a precizat că această creştere nu va fi mare.

Banca Naţională a României a decis ieri să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu 8 februarie 2018. Totodată, a mai decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25%, de la 1% pe an, precum şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25%, de la 3%. Este cea de-a doua creştere a acestor rate în acest an. Guvernatorul BNR a explicat că aceste majorări sunt necesare pentru a stopa creşterile de preţuri preconizate pentru următoarele luni.

„Cred că ROBOR-ul la 3 luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă majorarea de astăzi. Şi în consecinţă creditele în lei se vor scumpi marginal, pentru că majorările nu sunt de amploare”,

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Isărescu a precizat că Banca Centrală urmăreşte să juguleze inflaţia, adică doreşte ca creşterea preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile populaţiei şi ale firmelor, pentru că altfel dobânzile la credite ar creşte şi mai mult. În plus, acesta a mai spus că, mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda ROBOR. Asta înseamnă că ne putem aştepta nu numai la creşterea dobânzilor la credite, ci şi la depozite.

Datele BNR arată că creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea robustă în decembrie 2017, într-un ritm anual de 5,6%, în condiţiile în care componenta în lei a crescut în termeni anuali cu 15,8%; ponderea acesteia în total credit s-a majorat la 62,8%, de la un minim de 34,6% în mai 2012.

Inflaţia nu arată bine

Banca Centrală s-a arătat îngrijorată de viteza cu care au început să crească preţurile. „Realitatea este că cifrele în lunile următoare nu arată bine. Noi trebuie să acţionăm. Ne luptăm cu aceste cifre”, a spus guvernatorul Acesta a adăugat că până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Isărescu a mai spus că există şi o necunoscută legată de ce se va întâmpla în Europa. “Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, că ar fi trebuit să începem mai devreme cu majorarea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. Polonia, Ungaria au declarat că nu majorează dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa - de care vom depinde şi noi - este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv. Noi credem că spre sfârşitul anului vom aduce inflaţia înapoi în intervalul ţintit”, a mai spus guvernatorul. Ţinta de inflaţie a BNR este +-1%.

 

 

×
Subiecte în articol: creditele lei mai scumpe