Valumul creditelor restante a căror valoare depăşeşte 20.000 de lei, echivalentul a circa 5.600 de euro, a crescut cu 163% in perioada 2006-2007, a declarat Ion Drăgulin, directorul direcţiei de stabilitate financiară din BNR.
Creditele restante au ajuns la aproape 330 milioane de lei in septembrie 2007. Numărul restanţierilor se ridică la peste 50.000 de persoane care nu şi-au achitat ratele intr-o perioadă mai mare de 30 de zile, a opinat Drăgulin la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Asociaţia Romănă a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.
RISCURI. Multe dintre societăţile de asigurări nu mai vor să asigure creditele de consum şi aceste riscuri sunt preluate de bănci. Astfel, ajung creditele restante să fie declarate la banca centrală. Cu toate astea, romănii sunt foarte optimişti şi cred că veniturile lor vor fi in continuă creştere, iar şomajul intr-o continuă scădere, conform unui recent studiu al Comisiei Europene. Din acest motiv nu se uită la costurile totale ale unui credit şi percep imprumutul ca pe un fleac. Aşa se face că ponderea creditelor către populaţie in raport cu venitul disponibil s-a triplat in ultimii trei ani şi a ajuns la 48% din veniturile legale ale romănilor.