x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   20:00
Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

Livrările de gaze lichefiate (GNL) din Rusia spre UE au crescut cu circa 20% în 2022, comparativ cu anul anterior, ajungând la 17 milioane de tone, arată platforma Refinitiv Eikon, citată de Reuters.

Acest lucru a fost benefic pentru UE deoarece a compensat parțial scăderea exporturilor de gaze naturale prin conducte, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.  Astfel că blocul comunitar a majorat importurile de GNL, livrat e mare, în timp ce gazele naturale prin conducte din Rusia au ajuns la cel mai mic nivel din anii 90. Totodată, conductele Nord Stream prin Mareea Baltică au fost avariate în urma unor explozii, despre care Moscova acuză că au avut loc ca urmare a unor acte de sabotaj. 

În același timp, exporturile totale de gaze lichefiate ale Federației Ruse au crescut cu 8,6% în 2022, până la 33 de milioane de tone, respectiv 45 de miliarde de metri cubi, dintre care peste 50% au fost livrate în UE. 
Compania Novatek, cel mai mare producător rus de GNL, a livrat 20,8 milioane de tone prin proiectul Yamal din zona arctică și alte 700.000 de tone  GNL prin proiectul proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică. Prin proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorţiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, au crescut cu 11% livrările de GNL, la 11,2 milioane de tone. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia gaze lichefiate europa