Acest lucru a fost benefic pentru UE deoarece a compensat parțial scăderea exporturilor de gaze naturale prin conducte, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale. Astfel că blocul comunitar a majorat importurile de GNL, livrat e mare, în timp ce gazele naturale prin conducte din Rusia au ajuns la cel mai mic nivel din anii 90. Totodată, conductele Nord Stream prin Mareea Baltică au fost avariate în urma unor explozii, despre care Moscova acuză că au avut loc ca urmare a unor acte de sabotaj.
În același timp, exporturile totale de gaze lichefiate ale Federației Ruse au crescut cu 8,6% în 2022, până la 33 de milioane de tone, respectiv 45 de miliarde de metri cubi, dintre care peste 50% au fost livrate în UE.
Compania Novatek, cel mai mare producător rus de GNL, a livrat 20,8 milioane de tone prin proiectul Yamal din zona arctică și alte 700.000 de tone GNL prin proiectul proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică. Prin proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorţiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, au crescut cu 11% livrările de GNL, la 11,2 milioane de tone.