x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cristina Trăilă, prietena Elenei Udrea, pleacă de la conducerea ANRMAP

Cristina Trăilă, prietena Elenei Udrea, pleacă de la conducerea ANRMAP

de Elena Stan    |    08 Mai 2012   •   14:47
Cristina Trăilă, prietena Elenei Udrea, pleacă de la conducerea ANRMAP

Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) este pregatita sa demisioneze imediat ce noul Cabinet va desemna o persoana care sa preia institutia, fiind constienta ca numirea ei a fost o optiune politica a PDL. Inainte de plecare, Traila a facut o conferinta de presa pentru a face public bilantul activitatii institutiei pe anul trecut. "Valoarea totala a amenzilor aplicate de ANRMAP in 2011 se ridica la peste sase milioane de lei, institutia verificand 783 de proceduri de atribuire", a declarat Cristina Traila.

Traila a mai spus ca modificarea legislativa realizata anul trecut a fost esentiala deoarece ANRMAP s-a transformat dintr-o institutie de control post-licitatii intr-una fara de care procedura de achizitie nu poate fi initiata. Conform datelor privind activitatea institutiei prezentate de Traila, cele mai mari amenzi aplicate in 2011 au fost de 200.000 de lei si au fost luate de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi din cadrul CNADNR, Spitalul de Pneumoftiziologie din Rosiorii de Vede si Compania Nationala Posta Romana.

Acestea sunt sanctiuni date de institutie inainte de modificarea legislatiei si transformarea ANRMAP intr-una care da aviz obligatoriu anterior publicarii documentatiei in SEAP. Dupa aceasta modificare, facuta in luna septembrie, inspectorii ANRMAP au verificat 11.251 de anunturi si documentatii de atribuire de contracte, din care 1.628 reprezentau contracte cu finantare europeana, iar restul cu finantare din fonduri nationale. In urma acestor verificari au fost gasite nereguli in documentele propuse la 213 proceduri de achizitie.

CC: Numarul licitatiilor trucate este in crestere

"Apar din ce in ce mai multe cazuri de licitatii trucate, astfel ca incet, incet riscam sa nu mai facem fata tuturor acestor investigatii, fiind limitati ca numar de angajati. Suntem sesizati din toate partile, de catre ANRMAP, de DIICOT, dar ne si autosesizam in anumite cazuri. Vom finaliza in primul semestru, pana in vacanta de vara, doua cazuri de licitatii trucate", a afirmat Valentin Mircea, vicepresedintele CC.

El a adaugat ca una dintre licitatii este in domeniul militar, respectiv al achizitiei de optica militara, caz sesizat de Ministerul Apararii Nationale, iar cealalta vizeaza domeniul constructiei de conducte de gaze pentru Transgaz, la care DIICOT a sesizat anumite nereguli.

Mircea spune ca pana in toamna autoritatea de concurenta va finaliza si investigatia privind presupuse intelegeri de pret intre marii retaileri si distribuitorii si producatorii de produse agroalimenatare. Consiliul Concurentei a declansat in 2009 patru investigatii pe piata comercializarii produselor alimentare, care vizeaza firmele membre ale grupurilor Metro, Rewe, Mega Image si CDE Interex.

Consiliul Concurentei a finalizat, recent, un caz de investigatie pe piata telecom, care a vizat companiile Orange, Vodafone si Cosmote si contractele acestora cu distribuitorii de telefonie mobila.

"Este al doilea caz incheiat cu angajamente, dupa cel cu drepturile de televizare a Ligii I. In aceasta situatie, companiile investigate vor modifica, in urma deciziei Consiliului Concurentei, contractele vizate. Decizia Consiliului in acest caz va schimba piata distributiei de telefonie mobila", a adaugat Mircea.

El a aratat ca nu in acest caz nu au fost investigate intelegeri la pret, ceea ce a permis o astfel de solutionare.

In ceea ce priveste intelegerile la pret, oficialul Consiliului Concurentei a precizat ca exista o multitudine de acorduri pe verticala intre companii care vizeaza acest aspect.

"Sunt atat de multe acorduri pe verticala de nu putem sa investigam. Acestea vizeaza fixari de preturi de vanzare si sunt foarte usor de descoperit. Am inceput sa investigam sectoarele predispuse la astfel de intelegeri, cele care sunt orientate spre distributia de masa. Am gasit un numar enorm de cazuri pentru o economie sanatoasa", a mai spus Mircea.

×