x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza afectează producătorii de aluminiu

Criza afectează producătorii de aluminiu

de Elena Stan    |    08 Ian 2009   •   00:00

Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din Statele Unite, va disponibiliza peste 15.000 de angajaţi, până la finele anului 2009, va înjumătăţi cheltuielile de capital şi va vinde patru fabrici, în paralel cu reducerea producţiei, ca răspuns la criza economică mondială, transmite Reuters.



De asemenea, compania Rusal, primul producător de aluminiu din lume, este afectată de criză economică mondială. Aceasta a primit un credit în valoare de 4,5 miliarde de dolari de la VEB (bancă rusă de stat)  pentru a plăti creditele luate de la bănci occidentale. Rusal a garantat creditul cu 25% din acţiunile deţinute la OAO GMK Norilsk Nickel, care este cel mai mare producător de Nichel şi Paladiu din lume. “Alcoa va fi afectată de scăderi semnificative ale preţurilor metalelor, iar unica modalitate de rezolvare a situaţiei este reducerea producţiei (...). Acesta este singurul lucru pe care îl poţi face pentru a determina preţurile să urce”, a declarat Charles Bradford, analist la firma de cercetare Bradford Research/Soleil.

MĂSURI
Alcoa va diminua producţia cu peste 750.000 de tone de aluminiu pe an, reprezentând 18% din totalul realizat anual. Compania va reduce inclusiv producţia de oxid de aluminiu cu 1,5 milioane tone, ca răspuns la condiţiile dificile existente în piaţă. Măsurile vor fi implementate de la sfârşitul primului trimestru. Pentru a face faţă acestor “timpuri extraordinare”, cum au fost denumite de directorul executiv al companiei, Klaus Kleinfeld, conducerea unităţii a recurs la plafonarea salariilor şi la sistarea recrutărilor. Programul de restructurare ar putea genera economii de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an, înainte de plata taxelor. Cheltuielile de capital din 2009 sunt prognozate să coboare la 1,8 miliarde de dolari, o scădere de 50% faţă de nivelul din 2008. Preţul aluminiului a coborât cu mai mult de 50%, de la un maxim de 3.380 de dolari pe tonă înregistrat în iulie anul trecut, ca urmare a scăderii cererii globale pentru acest metal, folosit în producţia de avioane, autovehicule şi alte obiecte de uz casnic. Ieri, aluminiul se vindea la bursele de mărfuri cu 1.600 de dolari pe tonă.

×
Subiecte în articol: economic