Dupa ce a luat tot ce se putea lua de pe piata interna si s-a ingropat in datorii, Guvernul a decis sa iasa pe piata externa si sa caute bani la costuri mai mici. Romania incepe luni intalnirile de prezentare pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul Medium Term Notes (n.r. finantari pe termen mediu).
Romania vrea sa vanda obligatiuni cu maturitate de cel putin cinci ani in valoare de 500 milioane de euro – 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei saptamani, in functie de conditiile din piata, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Bogdan Dragoi.
Imprumutul dorit de Finante vine in contextul in care statul s-a imprumutat cat a putut de la bancile romanesti, la costuri destul de mari. Practic, Finantele au luat in acest an 26,2 miliarde de lei, circa 6,5 miliarde de euro de la bancile din Romania. Totodata, statul a atras aproape un miliard de euro prin obligatiuni pe trei ani, emise pe piata interna. De ceva vreme, contextul international este mult mai favorabil imprumuturilor externe pentru ca apetitul investitorilor pentru obligatiunile emise de statele din Europa de Est este in crestere, dupa criza din Grecia.
In plus, imprumutul cu Fondul Monetar International care este de tip preventiv ar trebui sa creasca increderea investitorilor in piata romaneasca. Romania ar trebui sa profite de apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrala si de Est, in euro sau dolari, si sa lanseze emisiunea de eurobonduri, sustin analistii economici, citati de Bloomberg. Acestia considera ca este mai ieftin ca statul roman sa se imprumute in euro de pe pietele externe in loc sa ia lei de la bancile din Romania sau sa acceseze linia de credit de la FMI.
'Romania ar fi inteleapta sa atraga cererea in exces si sa creasca valoarea emisiunii, daca poate face acest lucru fara o majorare semnificativa a costurilor', a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura International. O opinie similara a avut saptamana trecuta si seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Acesta a sustinut ca Guvernul ar trebui sa profite de costurile mai scazute de imprumut de pe pietele financiare si sa-si reduca datoriile pe termen scurt pe piata interna. Economistii straini considera ca randamentul eurobondurilor Romaniei cu scadenta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din februarie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg.
Obligatiunile emise de Romania se situeaza astfel cu 0,37 puncte procentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei, tara cu rating mai ridicat. In urma cu un an, randamentul pentru Romania era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al Ungariei. Increderea sporita pentru eurobondurile statelor din zona ajuta guvernele din Europa de Est sa revina pe pietele globale pentru a obtine fonduri necesare acoperirii deficitelor bugetare. Serbia va selecta pana la sfarsitul lunii iunie consultanti pentru prima emisiune de eurobonduri a tarii, prin care vizeaza atragerea a pana la 700 de milioane de euro, in timp ce Croatia a anuntat ca vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro inaintea verii.