x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză de bani: Finanţele caută 1,5 miliarde de euro pe piaţa externă.

Criză de bani: Finanţele caută 1,5 miliarde de euro pe piaţa externă.

de Daniela Ivan    |    06 Iun 2011   •   11:23
Criză de bani: Finanţele caută 1,5 miliarde de euro pe piaţa externă.

Dupa ce a luat tot ce se putea lua de pe piata interna si s-a ingropat in datorii, Guvernul a decis sa iasa pe piata externa si sa caute bani la costuri mai mici. Romania incepe luni intalnirile de prezentare pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul Medium Term Notes (n.r. finan­tari pe termen mediu).

Romania vrea sa vanda obli­ga­tiuni cu maturitate de cel putin cinci ani in valoare de 500 milioane de eu­ro – 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei saptamani, in functie de conditiile din piata, a declarat se­cre­tarul de stat din Ministerul de Finante Bogdan Dragoi.

Imprumutul dorit de Finante vine in contextul in care statul s-a impru­mu­tat cat a putut de la bancile ro­ma­nesti, la costuri destul de mari. Practic, Finantele au luat in acest an 26,2 miliarde de lei, circa 6,5 mi­liarde de euro de la bancile din Romania. Totodata, statul a atras aproape un miliard de euro prin obligatiuni pe trei ani, emise pe piata interna. De ceva vreme, contextul international este mult mai favorabil imprumuturilor externe pentru ca apetitul investitorilor pentru obligatiunile emise de statele din Europa de Est este in crestere, dupa criza din Grecia.

In plus, imprumutul cu Fondul Monetar International care este de tip preventiv ar trebui sa creasca increderea investitorilor in piata romaneasca. Romania ar trebui sa profite de apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrala si de Est, in euro sau dolari, si sa lanseze emisiunea de eurobonduri, sustin analistii economici, citati de Bloomberg. Acestia considera ca este mai ieftin ca statul roman sa se imprumute in euro de pe pietele externe in loc sa ia lei de la bancile din Romania sau sa acceseze linia de credit de la FMI.

'Romania ar fi inteleapta sa atraga cererea in exces si sa creasca va­loarea emisiunii, daca poate face acest lucru fara o majorare semnifi­cativa a costurilor', a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura Inter­natio­nal.­ O opinie similara a avut sap­ta­ma­na trecuta si seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Acesta a sustinut ca Gu­vernul ar trebui sa profite de costurile mai scazute de imprumut de pe pietele financiare si sa-si reduca da­toriile pe termen scurt pe piata interna. Economistii straini consi­dera ca randamentul eurobondurilor Ro­ma­niei cu scadenta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din februa­rie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg.

Obligatiunile emise de Romania se situeaza astfel cu 0,37 puncte pro­cen­tuale sub nivelul randamentului ce­rut pentru titluri similare ale Un­gariei, tara cu rating mai ridicat. In ur­ma cu un an, randamentul pentru Ro­mania era cu 1,15 puncte procen­tua­le peste cel al Ungariei. Incre­derea sporita pentru euro­bon­durile statelor din zona ajuta gu­ver­nele din Europa de Est sa revina pe pietele globale pentru a obtine fon­duri necesare acoperirii deficitelor bu­getare. Serbia va selecta pana la sfarsitul lunii iunie consultanti pentru prima emisiune de eurobonduri a tarii, prin care vizeaza atragerea a pa­na la 700 de milioane de euro, in timp ce Croatia a anuntat ca vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro inaintea verii.

×
Subiecte în articol: finante bogdan drăgoi