x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZA FINANCIARĂ / Construcţii neterminate, oameni trimişi în şomaj

CRIZA FINANCIARĂ / Construcţii neterminate, oameni trimişi în şomaj

de Mirela Romanet    |    10 Noi 2008   •   00:00
CRIZA FINANCIARĂ / Construcţii neterminate, oameni trimişi în şomaj

Constructorii băcăuani resimt primii efectele crizei financiare mondiale. Alături de ei şi muncitorii din acest domeniu. De efectele crizei se plâng şi agenţii imobiliari.



Una dintre industriile cu cel mai ma­re avânt de după Revoluţie, cea a construcţiilor, este complet pa­ralizată de criza financiară mondială. Dez­voltatorii de proiecte rezidenţiale se plâng că au rămas cu banii blocaţi în imobilele pe care nu le mai achiziţionează ni­meni, angajatorii se plâng că nu au front de lucru, iar funcţionarii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Mun­­că înregistrează tot mai multe dis­po­ni­bilizări. Cam aceasta este pe scurt o ra­di­o­grafie sumară a activităţii din con­strucţii. "Totul e înţepenit. Nimeni nu cum­­pă­ră nici locuinţe, nici alt gen de cons­trucţii. Noi aveam în construcţie un bloc. Ne-am oprit. Dacă în vară când am început să-l construim erau semne că vor fi clienţi mai mulţi decât oferta, acum to­tul este sistat. Blocul e înălţat mai bine de ju­mătate şi nu mai încheie nimeni contracte. Noi nu mai avem de lucru şi vom disponibiliza oamenii. Erau angajaţi permanent, adică primeau salarii şi iarna, chiar dacă nu este de lucru ca pe timpul verii în acest domeniu, dar acum, când nu se ştie ce va fi la primăvară, nimeni nu mai ţine zeci sau sute de salariaţi fără să aibă contracte ferme de construcţie", ne-a spus Neculai Roman, unul dintre constructorii al căror front de lucru a cam dispărut. "Avem un complex rezidenţial undeva la marginea oraşului. Dacă în va­ră lucrurile au mers bine, de aproximativ o lună totul este blocat. N-am mai putut vinde nimic", ne-a spus unul dintre dezvoltatorii imobiliari. Efectele crizei financiare are repercusiuni pe orizontală pentru că şi agenţii imobiliari se plâng de inac­tivitate. "Nu se mai vinde, nu se mai cum­pără. Cel mai mult au de suferit cei care au investit bani în construcţiile noi, că rămân cu banii blocaţi. Poate că ar exis­­ta doritori de locuinţe, dar nu se mai dau credite de la bănci. Or, este greu de crezut că are cineva cash de la 50.000-60.000 de euro în sus, banii necesari achi­zi­ţi­o­nă­rii unei locuinţe", a declarat Iulian Ţin­ta­ru, unul dintre agenţii imobiliari din Bacău.

ŞOMAJ PE CAPETE
Funcţionarii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă înre­gistrează tot mai multe disponibilizări. Numai de la jumătatea lunii trecute ei au luat în evidenţă aproape 1.000 de oameni. Cât priveşte şansele de angajare, ele sunt aproape nule. "Oferta de locuri de muncă este în scădere, a declarat Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. Fenomenul este legat de teama angajatorilor de a nu intra în criză financiară. Încep să reacţioneze la ceea ce se întâmplă pe plan mondial. Problema este că nu se poate face o previziune a evoluţiei pieţei muncii pe termen lung". Faţă de luna septembrie, rata şomajului a crescut în octombrie de la 5,13 şomeri la 100 de persoane active, la 5,15, în timp ce rata şomajului pe ţară este de numai 3,9. În judeţul Bacău erau la sfârşitul lunii oc­tombrie peste 12.000 de şomeri. Dar şi mai grav este faptul că din cele peste 12.000 de persoane fără loc de muncă nu­mai 5.100 beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Restul nu au nici o sursă de venit.

ŞOMAJUL BATE LA UŞĂ
Piaţa românească de construcţii îşi va tempera creşterea pe fondul crizei fi­nanciare internaţionale. Chiar dacă ştiu că se vor diminua mult cons­truc­ţiile de ansambluri rezidenţiale şi de clădiri de birouri, constructorii români mizează pe dezvoltarea lucrărilor de infrastructură şi pe lucrările agro-industriale, fi­nan­ţate din fonduri UE. Estimările din piaţă arată că ritmul de creştere pentru anul viitor se va reduce la 10%-15%, faţă de prognoza anterioară crizei, care pre­ve­dea un ritm de 28%. Însă constructorii nu vorbesc încă de şomaj. Ei spun că aveau până acum criză de forţă de mun­că şi că aşteaptă întoarcerea constructorilor din Spania. Însă speranţele lor sunt legate mai mult de lucrările din infrastructură, care nu se ştie dacă şi când vor demara în contextul economic actual. Deci, este posibil ca şomajul din construcţii să crească, odată cu cel din celelalte domenii de activitate. Minis­trul Muncii, Mariana Câmpeanu, a de­cla­rat că aproximativ 17.000 de români ar putea fi disponibilizaţi din cauza cri­zei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru şomeri în 2009.

×
Subiecte în articol: economic