x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZA ÎN 2009/Creşterea impozitelor este inevitabilă

CRIZA ÎN 2009/Creşterea impozitelor este inevitabilă

de Daniela Ivan    |    18 Noi 2008   •   00:00

Criza internaţională va duce la majorări ale taxelor şi impozitelor în anul 2009. Alternativa ar fi deprecierea leului şi mărirea inflaţiei. Grav este că situaţia nu va reveni la normalitate mai devreme de unu-doi ani.



Doar dacă va creşte încasarea veniturilor, impozitele nu se vor majora, spune Libocor
Foto: Agerpress

Creşterea taxelor şi impozitelor va fi inevitabilă anul viitor, chiar dacă este o măsură nepopulară, nu va putea fi evitată de nici un Guvern, consideră majoritatea analiştilor financiari din cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari (AAFB). "Principala problemă este că dezechilibrul extern nu va mai putea fi finanţat din împrumuturi, care devin foarte scumpe. Trebuie să revenim cu picioarele pe pământ şi să facem o ajustare pe partea fiscală.
Aceasta este soluţia pentru România, chiar dacă nu e populară, va fi inevitabilă pentru orice Guvern", a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank România. Florin Ilie, director ING Securities, spune că nu există o altă posibilitate mai bună. "Ori măreşti taxele şi impozitele, ori împrumuţi bani."
De fapt, nu există o soluţie mai puţin dureroasă decât mărirea fiscalităţii. Alternativa ar fi inflaţie mare şi depreciere de curs. Lucian Anghel, economist-şef BCR, împărtăşeşte o opinie similară: "Sper ca viitorul Guvern să fie în funcţiune în acest an, nu să apară prin ianuarie-februarie. Probabil că taxele vor fi mărite şi cred că ar trebui acum făcută o discuţie publică". Unii dintre analişti spun că este mai bine să fie majorată taxa pe valoarea adăugată, iar alţii merg pe varianta de creştere a cotei unice de impozitare. Numai Florin Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, se declară împotriva majorării impozitelor şi spune că soluţia ar fi o mai bună colectare. "Replica la mărirea taxelor este frauda, fuga în economia subterană. În criză, firmele au probleme şi mărirea fiscalităţii le poate băga în faliment."

CRIZA VA DURA DOI ANI
"Normalizarea în ceea ce priveşte piaţa financiară nu o vom avea încă un an, poate chiar doi", a declarat Ionuţ Dumitru. La ce putem să ne aşteptăm, în afară de creşterea impozitelor? "Din punctul meu de vedere, salariile vor stagna, vom lua mai puţine credite, vom avea vacanţe mai scurte şi vom lua mai puţine maşini noi", a explicat Radu Crăciun, director la Interamerican. Economia românească se confruntă cu o scădere a cererii de pe principalele pieţe de export din zona euro, care a dus deja la reduceri ale producţiei şi la disponibilizări. Analiştii spun că România are şansa să diminueze efectele crizei prin folosirea banilor de la Uniunea Europeană la infrastructură şi în agricultură. "Nu o să putem niciodată să rezolvăm problemele pieţei auto, care sunt globale, însă să ne ocupăm de acele sectoare pe care putem să le dezvoltăm, cum ar fi infrastructura", a spus Libocor.

CREDITE MAI PUŢINE
Băncile vor fi mult mai selective cu clienţii – persoane fizice sau firme – când vor acorda credite. "E normal ca băncile să nu mai ofere uşor credite, asta nu înseamnă că au probleme grave de lichiditate, ci că suntem într-o perioadă în care banii sunt scumpi, iar băncile trebuie să returneze bani luaţi de la băncile-mamă", a declarat Radu Crăciun.
El a mai opinat că este normal ca băncile să-şi stabilească priorităţi, către ce tip de clienţi se vor orienta, către ce monedă etc. "Din păcate, persoanele fizice nu vor fi o prioritate, nici firmele mici şi mijlocii. Băncile se vor orienta către companiile mari, către nume mari."


Agenţiile de rating au greşit

România avea toate motivele să rămână în categoria investment grade (n.r. – ţară bună pentru investiţii), mai ales că beneficiază de ancora UE, consideră analiştii financiar-bancari. "România are toate motivele să fie în investment grade, în condiţiile în care avem ancora UE, care este extrem de importantă. Scoaterea României din această categorie este un eveniment fără precedent în Uniunea Europeană", a spus Ionuţ Dumitru. Agenţiile de rating Standard & Poor’s şi Fitch au scăzut recent calificativul României, decizii care au scos ţara din categoria investment grade. Motivul principal invocat fiind dependenţa în creştere de surse de finanţare străine din ce în ce mai nesigure. Moody’s, singura dintre marile agenţii de evaluare financiară care menţine încă România în categoria investment grade, va lua o decizie de rating până la începutul anului viitor. Pe de altă parte, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, consideră că, în condiţiile crizei şi pierderii de credibilitate pentru agenţiile de rating, rolul Comisiei Europene şi al unor instituţii precum Fondul Monetar Internaţional va deveni din ce în ce mai important, iar România trebuie să acorde atenţie recomandărilor acestora. "În acest vid de expertiză vom asista la o creştere a influenţei Comisiei Europene şi FMI, iar România trebuie să acorde foarte multă atenţie recomandărilor acestora pe viitor", a spus Anghel.

×
Subiecte în articol: economic romania