x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza ricoşează şi in Romănia

Criza ricoşează şi in Romănia

de Daniela Ivan    |    20 Sep 2007   •   00:00
Criza ricoşează şi in Romănia
Sursa foto: Angelo Brezoianu/

Criza financiară internaţională afectează indirect Romănia, pentru că ţara se bazează pe intrările de capital, consideră experţii FMI. Deprecierea leului este primul efect al situaţiei din SUA.

Criza financiară internaţională afectează indirect Romănia, pentru că ţara se bazează pe intrările de capital, consideră experţii FMI. Deprecierea leului este primul efect al situaţiei din SUA.

Efectele crizei financiare mondiale se vor simţi indirect şi in Romănia şi efectele se vor reflecta in accentuarea vulnerabilităţilor ţării, consideră Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Romănia şi Bulgaria. Problema este că ţara se bazează pe intrările de capital din străinătate pentru a finanţa deficitul de cont curent. "Guvernul s-a descurcat bine in administrarea crizei, insă aceasta nu s-a terminat. (...) Va fi vorba despre menţinerea credibilităţii Romăniei pentru a continua să atragă capitaluri", a spus oficialul FMI. Vestea bună este că băncile romăneşti nu au fost la fel de expuse precum cele din străinătate, şi astfel criza nu este simţită in mod direct, ci doar prin ricoşeu.

Ansola a făcut aceste precizări cu ocazia unui briefing de presă in care a evaluat contextul premergător vizitei delegaţiei FMI in Romănia in perioada 26 septembrie-2 octombrie.

CONSULTĂRI. Conjunctura internaţională şi proiecţia de deficit de cont curent al Romăniei - mai mare decăt la inceputul acestui an - sunt două aspecte importante care s-au schimbat faţă de consultările purtate in luna mai. De aceea, politica fiscală şi bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centrale ale discuţiilor pe care le va purta misiunea FMI. Insă şi politica salarială, rata de schimb şi evoluţia preţurilor alimentelor rămăn in atenţia fondului.

Efect: deprecierea leului

Deprecierea leului a fost determinată de criza creditelor din SUA, deoarece mulţi investitori şi-au retras banii din Romănia pentru a contribui la injecţii de capital in regiunile afectate de reducerea lichidităţilor, a declarat Adrian Vasilescu, directorul de comunicare al BNR. "Din păcate, criza creditelor in America a avut efect şi pe pieţele europene.

Băncile din Europa de Vest s-au văzut in situaţia de a li se subţia lichidităţile. A fost nevoie de injecţii mari de bani din partea băncilor centrale. Această criză de lichidităţi s-a repercutat pe toate pieţele din zonă, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Romănia", a spus Vasilescu la un seminar pe teme imobiliare.

×
Subiecte în articol: economic romania