Consiliul Concurentei a dat un aviz conditionat pentru hotararea de guvern care prevede ca OMV Petrom si Romgaz nu vor mai fi obligate sa achizitioneze gaze naturale din import, la preturi mari, pentru a produce energie electrica la termocentralele de la Brazi si Iernut, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei.
"Nu avem o problema ca o companie sa isi foloseasca marfa proprie, dar pot sa se planga alti consumatori. Petrom si Romgaz au si productie proprie de gaze naturale si centrala proprie. Noi am spus guvernului - sunt si alti producatori mai mici care nu au centrala proprie, trebuie sa le acceptati si lor o astfel de exceptie de la lege" , declarat el.
Legislatia obliga cele doua companii sa importe o anumita proportie din gazele consumate, intr-un cos de gaze stabilit pentru toate companiile din industrie. Petrom si Romgaz erau obligate sa importe, in medie, 25% din cat consuma in centralele electrice. Costurile suplimentare se traduc in sute de milioane de euro pe an. Cele doua companii sunt printre cele mai bogate din tara.
Pe de alta parte, ceilalti consumatori industriali se pot considera dezavantajati. Petrom a mai fost o data acuzata intr-o situatie asemanatoare, cand folosea gaze proprii pentru productia de ingrasaminte la Doljchim. Pe de alta parte, un scandal asemanator a izbucnit atunci cand combinatele InterAgro au beneficiat de o exceptie similara, alaturi de Azomures si producatorul de electricitate Elcen. FMI a condamnat vehement masura. Micii industriasi argumentau ca sunt discriminati pentru ca nu primesc doar gaze de productie interna, de trei ori mai ieftine, asa cum primeau firmele lui Ioan Niculae. De asemenea, populatia plateste contravaloarea gazului de import la cos desi nu arde decat la aragaz sau centrala, in vreme ce doi colosi energetici sunt scutiti desi ard mult mai mult. In plus, daca cele doua companii nu mai importa cei 25% pentru cos, contravaloarea gazelor va fi platita de restul de consumatori.