Doriţi să aveţi in portofel un imprumut bancar permanent la dispoziţie? Nimic mai simplu: apelaţi la un card de credit care vă poate asigura o sumă egală cu minimum trei salarii.
Bănci - imprumuturile "pe plastic" au costuri mari
Doriţi să aveţi in portofel un imprumut bancar permanent la dispoziţie? Nimic mai simplu: apelaţi la un card de credit care vă poate asigura o sumă egală cu minimum trei salarii.
Solicitanţii au de unde alege, băncile oferă peste 22 de tipuri diferite de carduri de credit cu care se poate plăti la comercianţi, dar şi retrage bani de la bancomat. Atenţie! Aceste produse sunt destinate mai mult plăţii directe la comerciant, motiv pentru care comisioanele la retragere de numerar sunt mult mai mari decăt cele de la un card de debit. De exemplu, comisionul de retragere de la ATM-urile băncii emitente variază intre 0,4-1%, iar de la ATM-urile altor bănci intre 1%+3,5 RON şi 2%, in timp ce la comercianţi comisionul este zero. Vestea bună este că unele bănci au extins comisionul zero şi la comercianţi din străinătate, mai ales că instituţiile finanţatoare oferă carduri sub sigle Visa, MasterCard sau American Express, care pot fi folosite şi in străinătate.
Â
DOBĂNDA ANUALĂ. Rata dobănzii este factorul determinant, alături de suma minimă lunară de rambursat, care trebuie luată in calcul la alegerea unui card de credit. Trebuie ştiut că dobănda anuală efectivă - numită DAE - are valori mult mai mari la cardurile de credit comparativ cu restul creditelor acordate de banci. Aceasta se plasează la peste 20%, existănd şi cazuri cănd se apropie sau chiar depăşeşte 30% pe an. Cel mai ieftin imprumut pe card il are Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), care oferă MasterCard CEC la un DAE de 22,55% şi cu o perioadă de graţie de 59 de zile pentru plăţile efectuate la comercianţi. Cel mai scump imprumut este Cardul perfect de la ABN AMRO Bank, cu un DAE de 37,10% şi o perioadă de graţie de 51 de zile.
Â
SUMA LUNARĂ. Imprumutantul trebuie să plătească lunar o sumă care se situează intre 0-10% din valoarea creditului utilizat. Insă, cu căt se rambursează o sumă mai mică, cu atăt creditul este mai costisitor, deoarece dobănda se aplică la soldul creditului. O altă facilitate pe care o acordă unele bănci pentru solicitanţii de imprumuturi pe carduri este perioada de graţie cuprinsă intre 30 şi 55 de zile. Aceasta reprezintă durata in care clientul poate folosi banii băncii fără să plătească dobănda. In majoritatea cazurilor, perioada de graţie se acordă doar pentru tranzacţiile la comercianţi. In plus, valoarea cumpărăturilor efectuate la comercianţi intr-o lună trebuie rambursată integral pănă la finele perioadei de graţie, spun specialiştii de la site-ul bancar www.conso.ro.
Â
Cobranding
Cardurile de credit emise de o bancă impreună cu un comerciant aduc reduceri la cumpărături sau puncte care se pot transforma in produse. Există căteva asemenea oferte pe piaţă. BRD impreună cu Carrefour au un card prin care se asigură reduceri de pănă la 10% la diferite produse achiziţiomnate din hypermarket plus o perioadă de graţie de 30 de zile pentru cumpărături. Amatorii de călătorii beneficiază de cardul Bancpost-Tarom care acordă mile marine ce pot fi transformate ulterior in bilete mai ieftine. Clienţii care plătesc prin cardul Raiffeisen-Vodafone achiziţionează puncte cu care mai apoi pot achita facturile sau cumpăra telefoane Vodafone.