Pentru cultivatorii și asociațiile din sectorul vegetal, estimarea trebuie făcută numai dacă suprafețele deținute și recoltele preconizate depășesc anumite plafoane. Exemple: cereale două hectare (ha), plante oleaginoase două ha, cartofi două ha, sfeclă de zahăr două ha, tutun un ha, hamei pe rod două ha, legume în câmp 0,5 ha, legume în spații protejate 0,2 ha, leguminoase pentru boabe 1,5 ha, pomi pe rod 1,5 ha, vie pe rod 0,5 ha, flori și plante ornamentale 0,5 ha.
Pentru crescătorii de animale, plafoanele de deținere sub care nu se datorează impozite sunt: vaci și bivolițe două capete, ovine și caprine 10 capete, porci pentru îngrășat 6 capete, albine 50 de familii, respectiv păsări de curte 100 de capete.
Cei care depășesc aceste plafoane de deținere trebuie să-și estimeze veniturile realizate de pe urma surplusului rezultat din exploatarea acestora. Calculul se face prin înmulțirea normei anuale de venit stabilite pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datorează impozit cu suprafețele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele deținute.
Contribuabilii au obligația să completeze și să depună prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual” declarația unică privind impozitul pe venit
Bani pentru păduri
Sesiunea de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” se încheie astăzi, 31martie, ora 16.00. Cererile se depun la Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Prin această schemă se dau bani pentru înființarea de plantaţii forestiere, realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție. Beneficiari pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora.