x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum ne ferim de inflatie

Cum ne ferim de inflatie

26 Aug 2004   •   00:00

Cine a reusit sa stranga o suma de bani se gandeste cum sa o fereasca de inflatie sau chiar sa o sporeasca. Insa castiguri nu au decat cei care isi asuma riscul de a juca la bursa, la un fond de investitii sau chiar de a incepe o afacere.

DANIELA IVAN

Persoanele care au investit la inceputul anului in actiunile tranzactionate la Bursa sau in fonduri de investitii au avut sansa unor castiguri mult mai mari decat dobanzile bancare. Cu riscul aferent insa. Castigurile au ajuns, in unele cazuri, chiar si peste 200%.

AFACERI. "Cel mai bun mod de a tine banii este sa-i investesti intr-un teren sau o casa", afirma Corneliu Teofil Teaha, director la firma Teaha Managament Consulting. El spune ca terenul nu se devalorizeaza si nici nu da faliment, iar preturile sunt intr-o crestere permanenta. Cei mai tineri este bine sa se gandeasca la afaceri, si nu la plasamente bancare.

CASTIG. Cine a jucat la Bursa a avut parte de castiguri frumusele, oricum cu mult peste cele de la depozitele bancare. Norocosii care au avut inspiratia sa cumpere actiuni la companiile care au mers bine si-au dublat sau chiar triplat banii in numai sase-sapte luni. Este vorba despre Alro (crestere de 142,5%), Amonil (190,85%), Rompetrol Rafinare (257,99%), SIF 5 Oltenia (140,23%), Turbomecanica (138%) etc. Insa au fost si companii care nu au inregistrat cresteri. De exemplu, Otelinox sau Azomures. Fondurile de investitii aduc castiguri de 80% pe an, insa tot cu riscuri. "Profitabilitatea acestora depinde de modul in care merg companiile pe care le au in portofoliu", explica Teaha.

STABILITATE. Depozitele in lei s-au dovedit cele mai bune investitii pentru cei care nu sunt dispusi sa riste. La majoritatea bancilor dobanda s-a situat intre 14%-15,5%, in functie de perioada pe care s-a facut plasamentul, respectiv o luna, 3 luni sau 6 luni. O analiza a ofertelor principalelor banci arata ca cea mai buna posibilitate a fost depozitul la trei luni cu plata dobanzii la scadenta, care a beneficiat de 15% dobanda pe an. Un randament la fel de bun, 15,25% pe an, a oferit si depunerea banilor pe 6 luni cu plata dobanzii la scadenta. Cine a avut 100.000.000 de lei si i-a tinut la banca pe primele sase luni ale anului a castigat 7.625.000 de lei. Asta inseamna un randament de 7,625%, in conditiile in care inflatia a fost de 5,1%. Pe scurt, cine a tinut banii la banca i-a protejat de inflatie si a castigat in plus 2,5% din valoarea investita. Certificatele de trezorerie pentru populatie au adus cam acelasi castig.

PIERDERE. Pentru prima data dupa multi ani, plasarea banilor in valuta a adus pierderi. La 5 ianuarie 2004, un dolar era cotat cu 32.558 de lei. Dupa sase luni, dolarul inregistra un salt de 606 unitati, ajungand la 33.164 lei, la 5 iulie. Daca la inceputul anului aveati curajul sa pariati pe dolar si sa transformati cei 100.000.000 de lei, obtineati 3.071,44 de dolari. Peste sase luni acestia valorau 101.861.234 de lei, adica castigati 1.861.000 de lei. Adica un randament de 3,85%. Chiar daca adunam si dobanda (presupunand ca sunt plasati intr-un depozit in valuta la sase luni) se ajunge la 4,78%, cu aproape un procent sub rata inflatie. Mult mai mult au pierdut cei care au ales la inceputul anului moneda unica europeana. Aceasta valora, la inceputul lui ianuarie, 41.252 lei, iar peste sase luni, numai 40.760 lei. Pe scurt, plasamentele in euro au adus o gaura in bugetul posesorului de 1,2%, compensata de o dobanda de 1,5%, pe sase luni. Deci inflatia nu a fost compensata.

O decizie prost inspirata au luat si cei care au ales sa-si tina economiile in aur. Daca in ianuarie un gram de aur era cotat de BNR la 437.404 de lei, in iulie acesta valora numai 427.250 de lei. Pierderea este de 2,32% peste inflatie.

SFAT

"Cel mai bun mod de a investi banii este sa faci afaceri. Chiar daca dai faliment o data, de doua ori, castigi experienta. In SUA circula si o vorba, de la al treilea faliment incolo esti copt sa reusesti in afaceri" - Corneliu Teaha, director firma de consultanta

PREVIZIUNI

Multa lume se intreaba acum daca sa-si tina banii in lei sau sa riste si sa cumpere dolari sau euro (si aici este o intrebare). Specialistii recomanda pastrarea depozitelor in lei cel putin pana-n septembrie. "Prin octombrie vom vedea care este impactul cresterii benzinei asupra economiei romanesti. Va fi o cumpana. Inflatia va creste, ramane de vazut cu cat, si asta va lua un pic din puterea leului", a spus Corneliu Teofil Teaha. El a mai precizat ca acest efect ar putea fi anihilat la inceputul anului viitor prin denominare. "Aceasta va intari leul, care va aparea mult mai stabil. Prin denominare inflatia va scadea cel putin cu doua procente", a mai precizat Teaha.

×
Subiecte în articol: economic luni