Deținătorii de conturi bancare pot face o serie întreagă de plăți fără să iasă din casă, pe timp de stare de urgență, precum cea pe care o parcurgem, dar nu numai. Stăm în fața computerului personal și trimitem bani unde avem nevoie. Astfel, vom achita facturile de întreținere, curent, electric, telefon mobil sau vom face cumpărături online. Pentru aceasta, trebuie să apelăm la serviciul Internet banking.
În această perioadă, e mai greu să ne deplasăm la biroul furnizorului de electricitate sau de cablu TV și să plătim factura cu cash. Dar chiar și în vremuri mai bune, o astfel de procedură impune timp pierdut.
Primul pas: intrați pe pagina personală din site-ul pus la dispoziție de bancă. Veți găsi acolo toate informațiile legate de contul dumneavoastră: câți bani aveți la dispoziție și ce puteți face cu ei, ce intrări și ieșiri au fost efectuate. Să zicem că doriți să achitați factura către un anumit furnizor. Mergeți la rubrica “Plăți”, dați click și va apărea o nouă pagină, cu mai multe căsuțe. Completați suma pe care o veți transfera, detalii de plată (ce reprezintă tranzacția, de exemplu achitarea alimentării cu energie electrică), numele companiei și numărul de cont al acesteia. Contul îl aveți pe o factură veche, dar ca să vă feriți de încurcături, puteți suna la companie, unde un operator vă va dicta contul, desigur după ce vă prezentați și el verifică dacă într-adevăr sunteți client. Puteți salva plata în secțiunea My Payments, pentru ca pe viitor să vă fie mai ușor, practic veți avea toate rubricile gata completate, cu excepția celei privind suma de achitat.
După ce ați dat ordinul de plată, computerul vă va afișa un document cu toate elementele tranzacției: numele dumneavoastră, suma, data transmiterii ordinului, banca și contul în care ați trimis banii. Puteți să îl salvați în format pdf și eventual să îl printați.
Seif online cu cifru
Băncile au portale unde clienții își controlează sumele din conturi. Practic, clientul trebuie să acceseze site-ul și să se înregistreze cu user și parolă. Va fi acceptat numai dacă, într-adevăr, deține cont la acea bancă. Când vrea să intre la pagina lui, clientul va introduce userul și parola. De cele mai multe ori, pentru siguranță, va primi prin sms un cod pe care apoi să îl tasteze. Deci în cazul în care cineva vă află datele, nu se poate loga în numele dumneavoastră decât dacă vă fură și telefonul mobil!