Sunt companii care au făcut din recuperarea de creanţe o afacere extrem de profitabilă. Poate părea cinic, dar succesul lor este direct proporţional cu insuccesul altora. Cu cât cei care au datorii, fie că este vorba despre firme, fie că este vorba despre oameni, ajung în situaţia de a nu le mai putea plăti, cu atât businessul lor devine mai înfloritor. Numai anul trecut au recuperat creanţe în valoare de 383 de milioane de euro.
Recuperarea datoriilor este obiectivul principal de activitate al celor 11 companii care fac parte din Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale. Coface, Eos, Kruk International, Creditreform, Cycle şi Next Capital sunt doar câteva dintre membri acestei asociaţii.
Firmele care se ocupă cu recuperarea datoriilor sunt angajate de către instituţii financiar bancare, companii de leasing , operatori de telefonie şi operatori de servicii. În schimbul unui comision care variază între 2 şi 12%, în funcţie de sectorul din care provin creanţele şi de vechimea lor, încep procesul de recuperare, stabilind cu debitorul, cel care trebuie să returneze sumele de bani, valoarea ratelor pe care acesta le poate plăti şi perioada de rambursare. Valoarea comisionului se calculează strict în funcţie de datoriile firmei şi de natura creditelor, precizează cele mai multe anunţuri de ofertă. De asemenea, în majoritatea cazurilor, taxele de registru şi cele neseare înregistării tranzacţiei la autorităţi se achită de către cedent, adică de cel care vinde datoria.
Citeste AICI intreaga analiza
Citeste si
Băncile, îngenunchiate? Românii cu credite scapă de comisioanele abuzive
Cele 10 tari care stau pe mormane de aur
19 clauze abuzive din contractele bancare
Unde trebuie să lucrezi ca să primeşti o majorare de salariu