x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să-ți protejezi banii de pe card

Cum să-ți protejezi banii de pe card

de Daniela Ivan    |    14 Mai 2018   •   18:03
Cum să-ți protejezi banii de pe card
Sursa foto: Photographer : Olivier Moritz

Cardurile contactless care permit plata de la distanţă fără introducerea codului PIN pentru sume mai mici de 100 de lei sunt uşor de folosit, dar şi uşor de clonat. Hoţii pot opera chiar în tramvai sau la piaţă, de la maximum 15 centimetri, şi fură liniştiţi datele de pe card chiar dacă acesta este în portofel, în geantă. Datele furate sunt descărcate într-un computer și folosite pentru clonarea cardurilor şi ulterior pentru plăţi la comercianţi. Ce putem face pentru a ne proteja?

  • Să coborâm limita de la care ni se cere codul PIN de la 100 de lei la 50 de lei sau chiar să o scoatem;
  • Să activăm atenţionarea prin SMS. La orice tranzacţie (cumpărătură, plată factură sau retragere de bani) făcută cu cardul putem opta să primim un SMS pentru o sumă modică de 4-5 lei pe lună. Este recomandat să alegem această opţiune ca să putem bloca frauda de la prima tentativă;
  • Să negociem cu banca un plafon mai mic de 100 de lei de la care să fim atenţionaţi prin SMS;
  • Să sunăm imediat ce am observat că ne-au dispărut bani din cont la call-centerul bănci ca să blocăm următoarele tranzacţii. Majoritatea băncilor oferă acest serviciu 24 de ore din 24. ( D. Ivan)

 

100 de lei este valoarea maximă, stabilită de majoritatea băncilor, ce poate fi tranzacţionată fără codul PIN . Teoretic. Practic, pot fi cheltuiţi toţi banii de pe un card prin mai multe tranzacţii de câte 100 de lei fiecare.

 

De ce este vulnerabilă tehnologia contactless

Un smartphone şi o aplicaţie NFC care se găseşte de vânzare pe Internet. De atât este nevoie pentru clonarea datelor de pe un card contactless. Tehnologia se bazează pe frecvențe radio înalte, de 13,56 Mhz. Cu aplicaţia NFC, datele de pe card sunt scanate şi înregistrate, iar ulterior pot fi descărcate într-un computer şi folosite pentru clonarea cardurilor. Există dispozitive mai sofisticate, care includ antene miniscule, care permit copierea datelor de la distanţe mai mari. Sunt suficient de mici ca să încapă într-un rucsac.

×