Mai devreme sau mai târziu, România va adopta moneda euro, dar drumul până acolo nu este unul uşor, şi nici la destinaţie nu e totul roz. Cu atât mai mult România trebuie să se pregătească pentru aderare cât mai bine, pentru că altfel va veni cu propriile deficienţe şi le va amplifica pe cele existente, este concluzia participanţilor la conferinţa “Modelul economic românesc în UE. România - Orizont 2040”, organizată ieri de BNR.
„O societate bancară care nu are capacitatea de a absorbi şocuri va întâmpina mari probleme. La fel se întâmplă şi cu o întreprindere, sau cu o ţară, care nu poate absorbi şocuri”, a declarat economistul Daniel Dăianu. Dintre problemele din cadrul ZE, Dăianu remarcă protecţionismul în creştere, cu “efecte distructive”, dar şi schimbările climatice, care îşi fac simţită prezenţa oriunde tehnologia se ridică la nivel de vârf.
Riscurile României în Zona Euro
În viziunea lui Dăianu, România nu va intra într-un paradis atunci când va adopta moneda euro. Acesta a arătat că va fi eliminat riscul valutar (nu vor mai fi fluctuaţii între moneda locală şi cea europeană pentru că euro va fi şi monedă locală şi europeană), dar asta nu înseamnă că vor dispărea riscurile care ţin de lichiditate şi solvenţă, de nevoia de a avea bani şi de a putea să îţi achiţi obligaţiile financiare. România are minusuri la competitivitate şi productivitate, dar în viziunea lui Dăianu, acestea nu pot fi acoperite printr-o salarizare modestă.
Ce facem cu gazul din mare?
La rândul său, economistul Mircea Coşea a semnalat că România nu are o strategie clar conturată pentru viitor.
“Cum e mai ieftin, să cumpărăm tractoare sau să construim tractoare?” - a întrebat el retoric, apoi a venit cu un exemplu mai apropiat de realitate. “Ce facem cu gazul din Marea Neagră, îl folosim la fabricarea de produse petrochimice sau cumpărăm aceste produse din Ucraina?” – a fost una dintre întrebările ridicate de Coşea, care crede că într-un anumit fel, am revenit la anii 70, când “spuneam cât grâu şi porumb am produs, dar nu spuneam ce facem cu cantităţile de grâu şi porumb realizate”.
Cu cât Zona Euro e mai puţin robustă, cu atât România are nevoie de o economie mai robustă
Daniel Dăianu, membru CA al BNR
România e o bojdeucă din chirpici, aflată la marginea satului cu imobile impunătoare numit UE, iar pe noi nu ne interesează decât să ne uităm pe fereastră,
Mircea Coşea, analist economic