x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vom trăi în 2021? Alexandra Smedoiu, președinte Asociația CFA România: „Investitorii vor acționa cu prudență”

Cum vom trăi în 2021? Alexandra Smedoiu, președinte Asociația CFA România: „Investitorii vor acționa cu prudență”

16 Oct 2020   •   07:41
Cum vom trăi în 2021? Alexandra Smedoiu, președinte Asociația CFA România: „Investitorii vor acționa cu prudență”

Cea mai mare provocare pentru anul care vine pare să fie aceea de a rebalansa riscurile în economie. Există un dezechilibru în industriile care au fost supuse unor șocuri datorate crizei sanitare și deciziilor autorităților și care vor avea nevoie de sprijin extrem de specific în anul 2021. Sunt industrii cu forță de muncă numeroasă, domenii cu angajați vulnerabili, cu venituri mici și posibilități puține de reconversie (de exemplu, turism/HoReCa, transporturi etc). Dacă eforturile întregii societăți nu se vor îndrepta spre aceste categorii, se poate mări clivajul între diversele pături economice, iar acesta este un pericol real. De cealaltă parte, există și cei mai norocoși, din industrii privilegiate, cărora această perioadă le-a sporit importanța (anumite ramuri ale comerțului, zona de tehnologie etc). Provocarea este să reușim să construim pe aceste industrii, să le multiplicăm efectul pozitiv în economie, prin creare de locuri de muncă și proiecte inovative și investiții. 

În ceea ce privește așteptările pentru anul 2021, probabil se va continua nivelul redus al dobânzilor, ceea ce va ajuta în mare măsură politica de îndatorare excesivă a statelor și în același timp se explică parțial evoluția pozitivă a piețelor de capital. 

Totodată, investitorii vor acționa cu prudență, aducând mai multă convergență între piețele financiare și economia reală. Mă aștept ca ajutoarele să se îndrepte spre categoriile de persoane cu risc ridicat de șomaj și către industriile cu cea mai mare nevoie, respectiv cele cu șocuri ale cererii (de exemplu, industria auto etc).    

Alexandra Smedoiu, președinte Asociația CFA România

×
Subiecte în articol: Alexandra Smedoiu