x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum vom trăi în 2021? Adrian Negrescu, consultant economic: „Sperăm să avem un guvern stabil”

Cum vom trăi în 2021? Adrian Negrescu, consultant economic: „Sperăm să avem un guvern stabil”

16 Oct 2020   •   08:09
Cum vom trăi în 2021? Adrian Negrescu, consultant economic: „Sperăm să avem un guvern stabil”

Anul 2021 va fi, cu siguranță, anul provocărilor economice. Vom intra în noul an cu mari probleme financiare, atât în mediul public (deficit de peste 8% din PIB), cât și în mediul privat (scăderea consumului, inflație, blocaj financiar, disponibilizări etc.). Pentru mulți dintre români, 2021 va veni cu vești rele. 

În sectorul bugetar, după alegeri, statul va trebui, de voie, de nevoie, să taie în carne vie. Asta se va traduce în înghețări de salarii și disponibilizări. Pentru cei din mediul privat, efectele pandemiei vor continua să se simtă puternic cel puțin în primele 4-5 luni. 

Dacă, așa cum se estimează, vom avea un vaccin în primele luni din 2021, este posibil ca lucrurile să intre pe o linie pozitivă, însă cel mai probabil din a doua parte a anului. Dacă însă pandemia nu va fi depășită, angajații din privat trebuie să se aștepte la noi probleme. Multe dintre firmele care în 2020 și-au amânat taxele și impozitele, ratele și leasingurile vor trebui să le plătească și, în condițiile capitalizării extrem de reduse, nu mulți vor reuși. Asta se va traduce într-o serie de insolvențe și falimente pe bandă rulantă, mai ales în sectorul IMM-urilor, cu consecințele clasice – disponibilizări, efecte financiare negative pe lanțurile economice – mai ales că multe dintre firme sunt ancorate în creditul comercial. Vom ajunge pe linia de plutire cu economia, în 2021, doar dacă se vor îndeplini câteva condiții. În primul rând să sperăm că statul nu va crește taxele și impozitele. În al doilea rând, să sperăm că leul nu își va continua deprecierea. În al treilea rând și poate cel mai important, sperăm să avem un guvern stabil, cu o majoritate în Parlament, care să treacă la reforme și să înceapă să atragă banii UE și investitorii străini. Se vor îndeplini aceste condiții?

Rămâne de văzut. Dacă vom depăși pandemia, lucrurile vor merge mai ușor, pentru că vom asista la un reviriment al consumului. Oamenii vor reveni în magazine, vor cumpăra vacanțe, mașini, vor dori să uite de perioada neagră prin care au trecut, o stare similară cu cea de după război.

 

Adrian Negrescu, consultant economic

×