Cotaţiile monedei naţionale vor oscila in intervalul 3,4-3,6 lei/euro in prima jumătate a anului viitor, dar analiştii nu exclud o apreciere a leului spre finalul anului viitor.
Estimare - Banii din străinătate nu vor aprecia leul
Cotaţiile monedei naţionale vor oscila in intervalul 3,4-3,6 lei/euro in prima jumătate a anului viitor, dar analiştii nu exclud o apreciere a leului spre finalul anului viitor.
Banca Naţională a Romăniei (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 3,5865 lei/euro, in scădere cu 0,56 bani comparativ cu nivelul publicat in ziua precedentă, scăderea cotaţiilor din piaţă fiind rezultatul unor vănzări de valută din partea băncilor romăneşti.
Dealerii spun că tendinţa in jos a cotaţiilor a fost impusă de ordinele de vănzare de valută date: moneda naţională s-a depreciat cu peste 16% de la mijlocul anului, cănd a atins valoarea minimă de 3,1112 lei/euro, după o perioadă ianuarie-iunie de apreciere susţinută, cu aproximativ 8%.
Apreciere. Cursul de schimb se va menţine in intervalul 3,45-3,65 lei/euro in prima jumătate a anului viitor, pentru ca in al doilea se mestru din 2008 cursul să revină pe o tendinţă de apreciere, a declarat ieri Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican Fond de Pensii. Cursul mediu aferent anului viitor se va situa cu circa 4%-5% peste media din acest an, a afirmat Crăciun. "In termeni de medie, leul se află incă pe o tendinţă de apreciere de la an la an. Deprecierea leului nu sprijină incă o corecţie a deficitului de cont curent. Cursul ar trebui să fie de 3,45-3,55 lei/euro pe termen mai lung, pentru ca efectele să fie resimţite de exportatori", a spus Crăciun. In opinia lui Crăciun, Banca Naţională a Romăniei va putea majora dobănda de politică monetară, astfel incăt investitorii să fie atraşi spre cumpărarea de lei. De asemenea, directorul Interamerican consideră că, după prima jumătate a anului viitor, va putea fi sesizat impactul evoluţiei cursului asupra exporturilor. De la mijlocul acestui an, moneda naţională a suferit o depreciere puternică, cu un vărf de 3,6221 lei/euro in şedinţa de vineri a săptămănii trecute, nivel care a reprezentat maximul ultimelor 19 luni. Comparat cu nivelul minim inregistrat de curs in acest an, leul a pierdut 16,4%.
vali.blanaru@jurnalul.ro
Banii, trimişi de căpşunari
Romănii care lucrează in străinătate ar putea trimite in ţară, in perioada Sărbătorilor de iarnă, circa un miliard de euro, a declarat ieri consilierul guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu. "Cred că banii proveniţi de la romănii din străinătate se vor inmulţi şi acum, in perioada Sărbătorilor de iarnă. Dacă va intra un miliard de euro va fi bine", a afirmat Vasilescu. "Dacă oferta de valută va fi mai mare şi va fi inmulţită de banii din afară, va fi bine şi pentru cursul de schimb. Pe de altă parte, şi cererea de valută este in creştere şi trebuie să vedem cum se vor echilibra", a explicat Vasilescu. Vasilescu a confirmat că suma totală intrată in ţară in acest an de la romănii aflaţi in străinătate va ajunge la cinci miliarde de euro.