x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dacă ai rămas fără un loc de muncă, e timpul să iei atitudine și să-ți găsești un job mai bun decât cel anterior

Dacă ai rămas fără un loc de muncă, e timpul să iei atitudine și să-ți găsești un job mai bun decât cel anterior

23 Noi 2020   •   22:00
Dacă ai rămas fără un loc de muncă, e timpul să iei atitudine și să-ți găsești un job mai bun decât cel anterior

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie a anului 2020, în România existau peste 450.000 de şomeri, cu 100.000 mai mulţi decât cu un an sau cu jumătate de an în urmă. Experții spun că acest număr al şomerilor este cel mai mare din ultimii trei ani, iar pandemia, o cauză directă a cronicizării acestei situații, este departe de a fi eradicată.

 

Dacă și tu ești în această situație, nu are rost să te gândești la scenarii dezastruoase și noi crize economice, ci să crezi în potențialul și în șansa ta.

Informare atentă privind potențiale locuri de muncă

Chiar dacă e greu de crezut, chiar și în acest context pandemic se fac angajări, interviurile au loc cel mai frecvent pe platforme online, iar companiile încearcă să-și mărească permanent capitalul uman. Totodată, se caută și oameni care să ocupe posturi vacante, pe o perioadă determinată, la stat, de exemplu, la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Medicală, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi la spitale (nu doar personal medical, ci și sanitar, administrativ) și în cadrul direcțiilor de asistență socială. În funcție de studiile de specialitate, poți să iei în calcul și aceste variante.

 

Prezentarea la multe interviuri și analiza atentă a ofertelor

Și dacă tot dispui de mult timp liber, iar posibilitățile de petrecere a lui sunt limitate, ar fi bine să te mobilizezi, să îți actualizezi CV-ul și să te prezinți la cât mai multe interviuri de angajare. Cea mai frecventă greșeală pe care o fac cei aflați în situația ta este aceea de a se arunca cu capul înainte la prima ofertă. Nu lua decizii pripite, ai răbdare, informează-te atent asupra profilului unei companii, vezi care este politica pe care o practică în raport cu angajații, dacă departamentul de resurse umane este unul puternic și de sprijin, dacă se folosesc instrumente și programe moderne la direcția de salarizare, cum ar fi unul pentru calcul salariu net, care te va scuti atât pe tine, cât și pe angajator de neplăceri, erori în remunerare și drumuri inutile. Și, totodată, vei ști din primul moment al negocierilor cu cât rămâi în mână din efectivul brut, după ce îți sunt plătite asigurarea de sănătate, cotizația pentru pensie și alte taxe.

 

De asemenea, încearcă să obții un spor de noapte, asigurare privată de sănătate, abonament la o sală de fitness, un telefon de serviciu și, eventual, vouchere de vacanță. Tot în acest punct, chiar dacă ești un potențial nou angajat, nu înseamnă că nu trebuie să ai pretenții. În fond, scopul nu e doar de a fi încadrat în muncă, ci de a fi parte dintr-o echipă care este mult mai motivată și remunerată corespunzător.

 

 

 

Dacă uneori te confrunţi cu perioade în care te simți inutil, mai ales dacă toți cei din jur lucrează, în timp ce mergi la interviuri te poți apuca și de voluntariat, cum ar fi în cadrul unui ONG, pentru a preda lecții online unor copii proveniți din centre de plasament sau să te înscrii ca operator call-center la Direcția de Sănătate Publică și să ajuți oamenii care se confruntă cu boala cauzată de Covid-19 să gestioneze mai bine situația în care se află.

 

Așadar, nu trebuie să te gândești că ți s-a terminat lumea odată ce ai rămas fără loc de muncă, ci că o ușă s-a închis, în timp ce zeci de ferestre se deschid apoi.

 

Sursă foto: unsplash.com

 

 

×