Agricultura României va avea al treilea an consecutiv bun, după producţii-record în 2017 şi 2018, spune ministrul de resort Petre Daea. El i-a invitat pe oficialii Comisiei Europene la recoltat, pentru a se convinge că datele raportate sunt reale. Asta după ce Bruxelles-ul şi-a exprimat îndoieli cu privire la cifrele date publicităţii.
România a înregistrat anul trecut o recoltă totală de cereale de aproximativ 32 de milioane de tone, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, ţara noastră s-a clasat pe locul 3 în Uniunea Europeană, după Franţa şi Germania. În 2017, recolta totală de cereale anunţată de autorităţi a fost de aproape 27 de milioane de tone.
La porumb boabe, România a ocupat în 2018, pentru al doilea an consecutiv, prima poziţie din UE, cu o recoltă totală de peste 18 milioane de tone, în creştere cu aproape 33% faţă de 2017 şi un randament de 7,8 tone/hectar. În 2017, recolta de porumb boabe a fost de 14,5 milioane de tone, cu o medie de aproape 6 tone la hectar.
Cerere de revizuire
Comisia Europeană (CE) a cerut României să revizuiască aceste cifre, deoarece „încrederea şi siguranţa datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenţa pieţei”.
Daea a trimis însă un răspuns Executivului de la Bruxelles, prin care apără cifrele publicate de autorităţile române.
„Cu acest răspuns am făcut şi o invitaţie Comisiei Europene de a participa la recoltarea producţiilor din România, dacă sunt semne de întrebare. Invităm pe toată lumea, inclusiv presa, să vină la recoltat de porumb, toţi cei care au dubii asupra acestui aspect să vină să vadă cât se obţine, să vadă care e producţia, să vadă că aceste cifre sunt reale şi nu sunt deformate”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Estimări pozitive
Acesta estimează noi performanţe pentru anul în curs.
„Deşi nu putem spune acum ce producţii avem până în prezent, pentru că deformăm piaţa, putem spune, ca o apreciere, că 2019 va fi al treilea an consecutiv bun în agricultură, fără precedent în istoria ţării, bine pentru fermieri, bine pentru ţară. Aceasta este bucuria celui care vă vorbeşte, în rest sunt discuţii”, a explicat Daea.
Se poate constata că exportul de porumb în România a crescut de la un an la altul. În total, anul trecut şi în prima parte a acestui an, s-au exportat 14,954 milioane de tone din producţia vegetală, din care cereale - 11,904 milioane de tone, iar oleaginoase (floarea soarelui şi rapiţă) - 3,049 milioane de tone. Din aproape 12 milioane de tone de cereale exportate, porumbul a reprezentat 6,458 milioane de tone. S-a exportat aproape jumătate din producţia vegetală. Petre Daea, ministrul Agriculturii
România s-a situat în ultimii doi ani pe primul loc în UE la producţia de porumb-boabe