x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dăm înapoi la UE bani nerambursabili

Dăm înapoi la UE bani nerambursabili

de Paul Barbu    |    05 Ian 2016   •   12:29
Dăm înapoi la UE bani nerambursabili
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

România riscă să returneze Comisiei Europene peste 680 de milioane de lei, din fonduri nerambursabile, dacă nu reuşeşte să finalizeze o listă de 504 proiecte de investiţii prin REGIO, potrivit unor surse guvernamentale. Proiectele ar fi trebuit finalizate până la data de 31 decembrie 2015, dar birocraţia şi uneori dezinteresul beneficiarilor au dus la blocarea proiectelor.

Pentru cele 504 proiecte se vor încheia acte adiţionale de prelungire, până la jumătatea anului în curs. În acest caz beneficiarii vor trebui să suporte toate cheltuielile aferente finalizării proiectului în perioada de prelungire a contractului de finanţare, iar dacă nici până la jumătatea anului proiectul nu a fost terminat, beneficiarul va fi nevoit să dea înapoi integral suma nerambursabilă, chiar dacă nu a primit toţi banii, susţin surse guvernamentale. Adică, dacă există un proiect care are nevoie de 20 de milioane de lei, bani nerambursabili de la Comisia Europeană, şi nu s-au dat decât 16 milioane de lei, beneficiarul va trebui să înapoieze 20 de milioane de lei dacă proiectul nu s-a finalizat până la 30 iunie 2016.

„România are po-sibilitatea, ca orice stat membru care a beneficiat de asistenţă neram-bursabilă UE în perioada 2007-2013, de a declara Comisiei Europene, până la 31 martie 2017, toate cheltuielile efectuate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate”, spun reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE). În plus, statele membre trebuie să se asigure că toate proiectele incluse în declaraţia finală de cheltuieli sunt funcţionale, ceea ce înseamnă că sunt finalizate şi în uz, pentru a fi considerate eligibile.

O ultimă salvare: o prelungire
Proiectele care nu vor fi finalizate până la data elaborării de către autorităţile de mana-gement a declaraţiei finale de cheltuieli pentru program şi care întrunesc cerinţele prevăzute de Comisia Europeană pentru a putea fi considerate eligibile (au un buget total de cel puţin 5 milioane euro, există o justificare temeinică, iar contribuţia UE aferentă nu depăşeşte 10% din alocarea totală pentru programul în cadrul căruia au fost finanţate) vor fi incluse pe o listă a proiectelor nefuncţionale. Lista va fi asumată de Guvern, cu obligaţia finalizării lor până la data de 31 martie 2019.

Oricine este bun de plată dacă nu a terminat proiectul, fie că este autoritate de stat, organizaţie nonguvernamentală sau persoană fizică.
Nefinalizarea proiectelor nu are drept consecinţă numai nerambursarea cheltuielilor efectuate, ci şi returnarea sumelor deja plătite de Comisie pentru aceste proiecte. Autorităţile ţin cu dinţii de lista beneficiarilor care riscă să devină buni de plată, deşi pentru ele se fac acum acte adiţionale. Listele cu proiectele pentru care se vor încheia acte adiţionale în condiţiile art.2 lit.a1) din HG 953/2015 vor fi cunoscute după finalizarea acestui proces.

Programe Operaţionale Regionale
Structuri de sprijinire a afacerilor: Buget: Peste 234 mil. euro. 41 proiecte finalizate din 99 contractate.
Sprijinirea dezvoltării IMM: Buget: 210 mil. euro, 384 proiecte finalizate din 4674 proiecte depuse.
Promovarea potenţialului turistic. Buget: 140,7 mil. euro. 295 proiecte finalizate din 441 contractate.
Reabilitarea siturilor industriale. Buget: 29,2 mil. euro. 0 proiecte finalizate din 7 contractate.

În această perioadă, autorităţile de management pentru toate programele operaţionale analizează împreună cu beneficiarii stadiul proiectelor aflate în imple-mentare. Autorităţile de management vor avea în vedere ca prelungirea duratei contractului de fi-nanţare să nu aducă atingere celorlalte termene şi activităţi stabilite prin HG nr. 678/2015.
 

×