x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoria publică, un bolovan tot mai greu

Datoria publică, un bolovan tot mai greu

de Daniela Ivan    |    25 Iul 2016   •   19:05

Agenţia Fitch a retrogradat ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la "BBB minus", de la "BBB", dar l-a menţinut pe cel pentru datoriile pe termen lung în valută la "BBB minus". Este un semnal negativ dat guvernului român în ceea ce priveşte finanţarea în lei, la costuri scăzute, a datoriei publice.

Decizia specialiştilor de la Fitch pune presiune pe Guvern, Acesta s-ar putea împrumuta mai scump în lei de la băncile locale, atunci când va cumpăra titluri de stat cu maturităţi mari, de peste cinci ani. Dacă şi celelalte două agenţii de rating, Standard&Poor's şi Moody's, vor lua decizii similare, dobânzile la titlurile de stat în lei vor creşte semnificativ.

Deficit în creştere în an electoral

Calculele celor de la Fitch arată că în 2016 şi 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB şi, respectiv, 2,9% din PIB, ca urmare a reducerilor de taxe introduse de Codul Fiscal. Vulnerabilitatea finanţelor publice este, de asemenea, scoasă în evidenţă pe fondul actualului ciclu electoral, în primul semestru din 2016 adoptându-se unele măsuri populiste, inclusiv o nouă lege a salarizării în sectorul public, care va intra în vigoare luna viitoare şi va duce la majorarea cheltuielilor guvernamentale, spun cei specialiştii de la Fitch. Aceştia atenţionează că există şi alte iniţiative cu impact negativ asupra finanţelor publice, de exemplu reducerea  contribuţiilor la asigurările sociale. 

Se majorează datoria publică

Datoria guvernamentală s-a deteriorat gradual în ultimii ani spre nivelul mediu al datoriei, acceptată în categoria "BBB minus". Cele mai recente calcule ale Fitch arată că datoria guvernamentală a Romîniei va ajunge la 39,6% din PIB în 2016, de la 38,4% din PIB în 2015. Nu este o surpriză, Banca Naţională  atenţionând în cel mai recent raport de stabilitate financiară că nivelul datoriei publice se apropie alarmant de nivelul critic, estimat la 40% din PIB.  "Sunt ţări din America Latină care au intrat în default cu o datorie publică de 20%. Deşi plafonul european este de 60% privind ponderea datoriei publice în PIB, în cazul multor ţări, e şi cazul României care se situează în această categorie, la o datorie de 40% din PIB, pieţele devin mult mai nervoase", spunea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la lansarea raportului. Chiar în condițiile favorabile ale menținerii costurilor actuale cu datoria publică și al creșterii economice la nivelul PIB potențial, un deficit bugetar anual de 3% din PIB ar conduce la depășire a pragului critic al datoriei publice în următorii 3 ani, se mai arată în raportul de stabilitate al BNR.

Datoria guvernamentală  a ajuns la 277,9 miliarde lei, circa 61,7 miliarde de euro, în mai 2016. Cu 20 de miliarde de lei peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de către Ministerul de Finanţe.

Ratingul Bucureştiul,  peste cel al ţării

Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută atribuit oraşului Bucureşti la "BBB minus" şi ratingul pentru datoriile în monedă locală la "BBB", ambele cu perspectiva stabilă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. Agenţia a luat în considerare funcţia Bucureştiului de centru economic şi financiar cu mult peste media naţională. Scenariul de bază al Fitch este că performanţa oraşului va rămâne stabilă în perioada 2016-2018, Bucureştiul fiind mai puţin dependent de transferurile de TVA. În urma alegerilor locale din iunie 2016 există un nou primar şi unele incertitudini rămân în privinţa cheltuielilor de capital, estimează agenţia. Guvernul vrea să dezvolte suplimentar infrastructura oraşului şi, în special, infrastructura rutieră.

Fitch este una dintre cele trei mari agenţii de rating care influenţează evoluţia economiilor lumii. Acestea au un sistem propriu de evaluare, în trepte, de la AAA (care este ratingul maxim şi permite ţărilor sau companiilor care îl deţin să se împrumute ieftin) până la DDD. Cu cât ratingul se deteriorează cu atât costurile de împrumut cresc.

×