Dan Diaconescu nu a facut dovada ca are banii promisi pentru Oltchim, dar se jura ca luni va veni cu trei milioane de euro 'in saci“ pentru plata salariilor de la combinatul valcean. Ba pardon, cu camionul, ca a observat ca are prea multi si s-a razgandit in direct, la o emisiune.
Luni expira termenul pana la care realizatorul tv, devenit politician, poate semna contractul de privatizare.
Dupa ce saptamana trecuta a batut Europa in lung si-n lat in cautare de investitori, Diaconescu a prezentat acum o alta poveste la fel de SF: va scoate din conturile sale deschise la OTP Bank o suma de trei milioane de euro, pe care, chipurile, ii va da salariatilor inainte de semnarea contractului cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Cu o conditie: daca Guvernul va gasi o solutie legala in acest sens.
Telenovela in direct
Diaconescu a plusat ca la poker, declarand sambata ca a prezentat autoritatilor o 'varianta de finantare“ a companiei cu 91 de milioane de dolari, cu sprijinul Eximbank.
Remus Vulpescu, seful OPSPI, nu a ramas mai prejos: dupa ce i-a cerut vineri seara lui Diaconescu sa ateste existenta banilor printr-un extras de cont in original si autentificat, si-a deschis laptopul si i-a intrebat pe participanti ce muzica vor sa asculte, punand piese cantate de Tudor Gheorghe, Ilie Micolov si AC/DC. DJ Vulpescu a recunoscut in fata presei ca, 'dupa finalizarea negocierilor, am simtit nevoia sa ascult o melodie“, insa a adaugat ca are si inregistrari asupra modului profesionist in care s-au purtat negocierile, in cazul in care ar aparea dispute.
Alchimia transformarii datoriilor in profit
Pe de alta parte, Diaconescu a spus ca vrea acelasi gen de conditii ca si ArcelorMittal in cazul combinatului siderurgic Sidex sau al austriecilor de la Erste in privatizarea BCR. 'Noi vrem aceleasi conditii ca si investitorii indieni de la Sidex si investitorii de la BCR. Sper ca lucrurile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate furnizand presei documente bancare, nu cred ca mai are nimeni indoiala in privinta banilor. Ei au fost si inainte de licitatie, sunt inca si vor fi permanent la dispozitia Guvernului. Mai ramane ca si Ponta sa vrea acesti bani“, a declarat Diaconescu. Mittal a primit un ajutor de stat de circa un miliard de dolari la privatizare.
Occidentul rade de noi
In timp ce autoritatile se cearta cu investitorul strategic pe persoana fizica, strainii rad de noi. Aflat in Romania, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets, considera 'amuzant si trist“ schimbul de replici. 'Este deopotriva amuzant si trist, este o combinatie a amandurora si este o nefericire, pentru ca am putea face atat de mult progres daca oamenii ar fi rezonabili si achizitioneaza aceste companii cand sunt capabili sa o faca si din punct de vedere al banilor si al managementului“, a afirmat el intr-un interviu televizat. Mobius a spus ca trebuie verificat de la inceput daca participantii la o privatizare pot plati pretul si pot opera compania respectiva. Totodata, participantii trebuie sa spuna ce vor face cu angajatii. 'Exista pericolul sa ajungi la o situatie unde vin cumparatori necalificati, incapabili sa plateasca pretul licitatiei, si ajungi intr-o situatie mai rea decat la inceput“, a precizat el.
In cazul in care Diaconescu nu va plati cei 203 milioane de lei pentru pachetul de 54% din Oltchim, Guvernul va acorda pe sase luni un imprumut de salvgardare de 40 de milioane de euro. Premierul Victor Ponta a declarat ca Oltchim va fi privatizat in urmatoarele sase luni 'cu un investitor serios“.