x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la pasiune la afacere de succes cu know-how francez

0
Autor: Andreea Stroe 07 Mar 2016 - 20:04
De la pasiune la afacere de succes cu know-how francez
Vezi galeria foto


În România, să te apuci să pui pe picioare o fermă de capre poate fi considerat un act de curaj. Asta pentru că, deși poate fi profitabilă o astfel de afacere, mulți nu cunosc însă ingredientele succesului și ajung la eșec. Afacerea cu capre are specificul ei, iar pentru o fermă din Buzău, know-how-ul căpătat la francezi a fost cheia spre reușita în afaceri.

Vânzări door-to-door

Firul poveștii se derulează la Buzău, pe Valea Râmnicului, într-o fermă cu 1.000 de capre, în momentul acesta, dar care are în plan creșterea numărului de animale la 2.000 anul viitor. Marcel Fodor, managerul fermei, spune că de la început a mers pe ideea de a vinde direct la domiciliu din mai multe considerente. „Unul dintre ele a fost faptul că pentru a avea o relalație comercială, fără accidente cu marile lanțuri de magazine, trebuie să ai predictibilitate. În cazul în care nu poți livra conform contractului, penalitățile sunt foarte mari.” Afacerea a demarat practic dintr-un hobby al patronului care-și dorea să scoată pe piață hrană sănătoasă. Iar pentru a dezvolta afacerea, anul trecut ferma din Buzău a cumpărat o alta, din Giurgiu, cu tot cu portofoliul de clienți format în opt ani, ajungând astfel la efectivul de 1.000 de capre.

Respectarea condițiilor sanitare

Mai ales după tragedia din Argeș, Marcel Fodor spune că toată atenția se îndreaptă și mai mult spre condițiile de exploatare. În fermă, transportul laptelui din sala de muls către sala de brânză se face printr-un circuit care face ca laptele să nu intre în contact cu aerul și, implicit, cu impuritățile din el. Ferma are o instalație de muls care a costat 180 de mii de euro. Laptele merge direct în tancurile de răcire rapidă de la 28 la 4 grade Celsius, ceea ce împiedică bacteriile să se dezvolte.

Majoritatea clienților, copii

Ferma de capre are un portofoliu de 5.300 de clienți. Aproximativ 80% dintre ei sunt copii. Piața de desfacere este în București. Într-o zi de livrare, cele patru mașini de distribuție dau marfă pentru 300 de clienți în fiecare sector al Capitalei. Clienții sunt oameni care vor produse curate, proaspete, direct de la o sursă credibilă. „Multe mămici folosesc laptele nostru pentru a trece de la cel matern sau cel pe formulă, la laptele convențional”, potrivit lui Marcel Fodor. Fermierii n-au de unde învăța Marcel Fodor spune că ar fi dat greș dacă ar fi făcut totul după ureche, ba chiar luând în calcul informațiile din domeniu care sunt accesibile în România. Poate părea șocant, dar directorul fermei de capre povestește cum a trecut razant pe lângă soluții care i-ar fi îngropat afacerea. „M-am dus la un profesor universitar de la Facultatea de Medicină Veterinară. L-am rugat să facă un plan de afaceri pentru fermă. Mi-a făcut. Apoi, pentru că animalele sunt din Franța și Austria, m-am gândit să le fac o vizită. Zis și făcut! M-am urcat în avion și am stat o lună în Franța. Ce aveam să aflu acolo nu avea niciun fel de legătură cu modul de a face zootehnie cu caprine în România. Nicio legătură! A fost rețeta succesului!”

Capra rasă românească dă în jur de 1l de lapte/ zi, în vreme ce caprele din import dau până la 3,5l lapte/zi. Un litru de lapte costă 7 lei.
Ca idee, știți că o baterie se reproduce în laptele de capră de 27 de mii de ori într-o oră? Iar pentru ca laptele să nu păstreze mirosul specific, pe care mulți nu-l tolerează, secretul constă în ventilarea lui. Marcel Fodor, managerul fermei de capre

Beneficiile laptelui de capră

Laptele de capră este cel mai apropiat de cel uman. Este leac cu acțiune lentă pentru fortificarea sistemului imunitar, anemiei, a stării depresive, a bolilor de plămâni, în special TBC. Este un adjuvant în lupta cu stadiile incipiente de cancer, atrofii musculare. Conține vitaminele A, C și D, Ca și Mg.

Fermă după model franțuzesc

De la fermierii francezi, directorul fermei a aflat secrete pe care agricultorii români, chiar dacă ar fi școliți la Agronomie, nu au de unde să le afle. „Am descoperit un pont științific pentru a avea producție tot anul, pentru că știm că în cazul caprei gestante și pe toată perioada alăptării nu colectăm niciun strop de lapte. Eh, francezii mi-au arătat cum să alternez lumina ca să am capre gestante și vara, și iarna. Hipotalamusul este influențat și au impresia că e primăvară. Apoi la francezi am învățat cât de importante sunt încrucișarea animalelor ca să obțin generații noi sănătoase, cum să hrănim animalele. Succesiunea furajelor la hrănire este capitală. De obicei le dădeam să mănânce cât puteau, dar nu e așa. De exemplu, fac acidoză dacă mănâncă porumb înainte de lucernă! Iar, ca un detaliu, furajele le obținem de pe terenurile de 60 ha din jur. Încercăm să le oferim o hrană cât mai naturală.”

Rase românești versus import

Rasele românești de capre sunt Carpatina și Alba de Banat, iar scopul principal al creșterii acestora la noi este reprezentat de producția de lapte și în mai mică măsură de cea de carne. În România, avem crescătorii care dețin un număr redus de capre, 2-5 capete, iar produsele obținute sunt utilizate în gospodăria proprie. O a doua categorie este formată din crescătorii care au până la 60 capete. La noi sunt crescute și rase din Austria, Franța și Germania: alpina franceză, saanen, nobila germană, boer și anglo nubian. Acestea pot da până la 6 litri de lapte/zi.
 

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Coronacriza: Patru din cinci slujbe, afectate de pandemie

Coronacriza: Patru din cinci slujbe, afectate de pandemie
3,3 miliarde de oameni, reprezentând 81% din forța de muncă globală, au locul de muncă închis sau oprit parțial, conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), agenție a Națiunilor Unite, citată de...

Ministrul Economiei promite relansarea economiei: “Venim cu un al doilea val de măsuri”

Ministrul Economiei promite relansarea economiei: “Venim cu un al doilea val de măsuri”
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat, marți, într-un mesaj publicat pe contul de Facebook, că se gândeşte la relansarea economiei ţării şi asigură că ministerul de resort va veni cu...

Orban: Guvernul vrea să mențină puterea de cumpărare a populației

Orban: Guvernul vrea să mențină puterea de cumpărare a populației
Guvernul vrea să mențină puterea de cumpărare a populației și să fie pregătit pentru repornirea economiei atunci când se vor ridica restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, a...

Blue Air cere Guvernului acordarea unui credit de salvare pentru a-și putea continua activitatea

Blue Air cere Guvernului acordarea unui credit de salvare pentru a-și putea continua activitatea
Compania Blue Air a solicitat, luna trecută, un credit de salvare, sub formă de împrumut cu dobândă preferenţială acordat într-o situaţie de criză majoră, potrivit unui comunicat  al...

Șomajul în hotelurile și restaurantele din România a urcat la 60%

Șomajul în hotelurile și restaurantele din România a urcat la 60%
Rata şomajului în hoteluri şi restaurante se ridică la 60% şi riscă să ajungă la 90% în lunile următoare din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu coronavirus,...

Creșterea PIB de anul trecut a fost de 4,1%

Creșterea PIB de anul trecut a fost de 4,1%
Creșterea PIB de anul trecut a fost de 4,1%, iar în ultumul trimestru al anului creșterea a fost de 1,5% comparativ cu trimestrul precedent, anunță Institutul Național de Statistică. Faţă de acelaşi...

Alexe: Interzicerea tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru economie

Alexe: Interzicerea tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru economie
Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. Anunțul, făcut în urma unor consultări cu...

În criză se deschide sezonul la „vânătoarea de capete”

În criză se deschide sezonul la „vânătoarea de capete”
Analiștii din domeniul economic și al Resurselor Umane avertizau încă din 2008 companiile să aibă grijă de specialiști, pentru că în perioadele de criză economică se pot lua oamenii cei mai buni. „Pe timp...

Soarta bugetarilor. Guvernul încă face scenarii

Soarta bugetarilor. Guvernul încă face scenarii
Guvernanții încă studiază problema și se mai sfătuiesc pentru a lua o hotărâre cu privire la activitatea angajaților din sectorul bugetar. Astfel, încă nu se știe câți dintre aceștia vor continua să...

Amplasarea pieselor pe marea tablă

Anul 2017 a debutat în Statele Unite cu instalarea noului președinte Donald Trump la Casa Albă. Printre problemele (dosarele) preluate de la predecesorul său se afla una de o importanță și greutate aparte, a...

Risc de recesiune în Europa. Ce măsuri au luat guvernele

Risc de recesiune în Europa. Ce măsuri au luat guvernele
Toate studiile publicate în ultima vreme sugerează că pandemia COVID-19 va aduce recesiune economică și, din păcate, primele efecte se văd deja: companiile încep să aibă dificultăți în executarea...

Românul cheltuiește 86 de lei din suta câștigată

Românul cheltuiește 86 de lei din suta câștigată
Gospodăriile din România au avut, în ultimul trimestru al anului trecut, un venit total mediu lunar, în termeni nominali, de 4.999 de lei, iar cheltuielile populației au înregistrat o medie de 4.300 de lei lunar...

Bugetul e gata de rectificare. Guvernul promite noi facilități

Bugetul e gata de rectificare. Guvernul promite noi facilități
Proiectul de rectificare bugetară este în curs de finalizare la Palatul Victoria, iar prognoza pe care se vor baza calculele cheltuielilor și veniturilor este deja întocmită, a anunțat ieri, în deschiderea...

Căpșuniadă de COVID. Înapoi în Italia, pentru 8 euro pe oră

Căpșuniadă de COVID. Înapoi în Italia, pentru 8 euro pe oră
După apelul ministrului Agriculturii, potrivit căruia persoanele sănătoase ar trebui să iasă pe câmp pentru a asigura lucrările campaniei de primăvară, românii se gândesc foarte serios la un job în acest...

Ministrul Finanțelor: Au fost publicate normele pentru amânarea ratelor pentru nouă luni. Deficitul pentru 2020 crește semnificativ

Ministrul Finanțelor: Au fost publicate normele pentru amânarea ratelor pentru nouă luni. Deficitul pentru 2020 crește semnificativ
De luni, timp de 45 de zile, românii care vor să amâne plata ratelor, pe fondul crizei, se pot adresa băncilor pentru a beneficia de această facilitate, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Cîțu a...
Serviciul de email marketing furnizat de