x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De Paşti pe litoral la vecinii bulgari

De Paşti pe litoral la vecinii bulgari

de Elena Stan    |    11 Mar 2008   •   00:00
De Paşti pe litoral la vecinii bulgari

Deşi hotelierii bulgari au majorat tarifele cu până la 20%, peste 1.800 de turişti români şi-au rezervat deja locuri pentru petrecerea sărbătorilor de Paşti. Românii încearcă să recupereze diferenţele înregistrate faţă de hotelierii vecini prin preţuri aproape duble, dar şi cu hoteluri deschise din luna aprilie. 

Deşi hotelierii bulgari au majorat tarifele cu până la 20%, peste 1.800 de turişti români şi-au rezervat deja locuri pentru petrecerea sărbătorilor de Paşti. Românii încearcă să recupereze diferenţele înregistrate faţă de hotelierii vecini prin preţuri aproape duble, dar şi cu hoteluri deschise din luna aprilie.  

 

Agenţiile de turism care vând românilor pachete turistice pentru Bulgaria au început să aleagă tu­riştii pe care îi trimit în vacanţă, de­oa­rece hotelierii bulgari s-au plâns de comportamentul unor români. “De Paşti, anul acesta vor merge în Bulgaria cam tot atâţia turişti ro­mâni ca şi anul trecut, dacă nu chiar mai puţini. Din cauza câtorva români mai răi, care nu au avut un comportament impecabil în vacanţă, bulgarii au mărit preţurile cu circa 20% la pachetele turistice, astfel încât să nu mai poată ajunge pe litoralul bulgăresc oricine. Sunt hoteluri de trei stele care practică tarife asemănătoare celor de pe litoralul românesc. Există o dife­renţă fundamentală între partea de nord şi cea de sud a litoralului bulgar. Nordul este foarte comercial, hotelurile au angajaţi români sau vorbitori de limba română, iar ad­mi­nistratorii iau ca reper lito­ralul românesc, motiv pentru care cresc tarifele periodic. Sudul lito­ra­lului bulgar este mai depărtat de Ro­mânia, însă are conservate obiec­ti­vele istorice, iar hotelurile şi atmosfera este de lux”, a precizat Corina Hinkov, directorul agen­ţiei de tu­rism Balkan Air Travel. 

 

TARIFE. În staţiunea Albena, la Hotel Ralitsza Superior, de patru stele, cu servicii all inclusiv, cazarea în cameră dublă costă 34 de euro de persoană şi 46 de euro pentru cazare în cameră single, tari­fele fiind valabile pentru minimum trei nopţi cazare. Dacă se stă mai puţi­ne nopţi tariful se majorează cu 15%. Tot în staţiunea Albena, la hotel Dobrogea, de patru stele, all inclusiv, tariful este de 24 de euro de persoană pentru cazare în ca-meră dublă şi 34 de euro pentru ca­zare în cameră single. Tarifele practicate de hotelierii de pe lito­ralul românesc sunt aproape duble faţă de cele practicate de cei bulgari. “Pentru vara aceasta hotelierii de pe litoralul românesc au anunţat o majorare a tarifelor cu circa 8%-10% faţă de cele practicate anul trecut. Un lucru bun este faptul că există o creşte anuală aproape constantă”, a declarat Da­niel Vasilescu, preşedintele Fe­de­raţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Asfel, un pachet turistic ce cuprinde două opţi cazare cu mic dejun inclus, la hotelul Europa, de patru stele, de pe litoral  costă 450 de lei (121 de euro) de persoană, ca­zare în cameră dublă, 630 de lei (170 de euro), cazare în single şi 520 de lei (140 de euro) de persoa­nă, cazare în apartament. Pentru trei nopţi, tarifele variază de la 690 de lei la 810 lei. Copiii cu vârstă până la 12 ani nu plătesc cazarea, însă pentru al doilea copil se percepe un tarif 50% din tarif/loc.

 

TURIŞTI. Chiar dacă tarifele la bulgari au crescut cu 20%, tot sunt mai mici decât cele practicate de hotelierii români. “Anul acesta rezervările pentru litoralalul bul­gă­resc au început să se facă de la sfârşitul lunii ianuarie, faţă de anii trecuţi când rezervările se făceau mai târziu, începând cu luna martie”, a explicat Corina Hinkov. De aceeaşi părere sunt şi repre­zen­tanţii agenţiilor de turism din Ro­mâ­nia. “Numărul turiştilor români care vor pleca în Bulgaria anul acesta cu ocazia sărbătorilor de Paş­ti nu va urca foarte mult, e po­si­bil chiar să stagneze”, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agen­ţiilor din Turism. Recent, re­prezentanţii staţiunii Albena au pre­cizat că aproximativ 1.800 de turişti români au rezervat camere de hotel pentru sărbătorile de Paşte. În 2007, circa 30.000 de ro­mâ­ni au vizitat Bulgaria, din care 30% au practiat turismul de week-end sau de shopping. “Numărul turiştilor români care vor merge în vacanţă în Bulgaria va creşte cu circa 5%-10% faţă de anul trecut”, a explicat Hinkov.

 

 

Ofensivă

Unii hotelieri de pe litoralul românesc au pregătit oferte speciale pentru începutul lunii aprilie, atunci când în capitală are loc summit-ul NATO, iar bugetarii au câteva zile libere. De regulă, sezonul estival se deschide la 1 Mai. “Unii hotelieri de pe litoral au o ofertă bună pentru vremea asta, adică pentru începutul lunii aprilie. Aceştia speră ca bucureştenii să meargă într-un week-end prelungit pe litoral. Cea care va decide ce se va întâmpla în perioada summit-ului este vremea, care dacă este bună s-ar putea ca hotelierii să se bucure, însă dacă va fi vreme rea, închisă sau va ploua, totul a fost în zadar”, a explicat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. 

 

 

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic romani romănesc hotelierii