Veniturile realizate de comerciantii de martisoare din Capitala ajung la peste 500.000 de euro. In aceasta perioada, milioane de martisoare, de flori si de bijuterii vor fi oferite in dar.
Magazinele si tarabele din piete sunt pline de martisoare colorate, care in mare parte nu mai respecta traditia. "Pe timpuri nu existau asa multe modele de martisoare. Primeai un snur in doua culori: alb si rosu. Nu stiu exact ce semnificatie au cele doua culori, dar asa am auzit si eu", explica Tanase Gina, vanzatoare de martisoare. AUTORIZATII. Pentru a putea comercializa martisoare ai nevoie de bani, de inventivitate, de rabdare, si nu in ultimul rand de autorizatie. Majoritatea celor care vand martisoare in Piata Romana sunt angajati, deoarece in aceasta zona au primit autorizatii doar persoanele juridice. Vanzatorii spun ca pentru a scoate bani din afacerea asta trebuie sa investesti pe putin 1.500-2.000 de lei. "Eu am marfa de aproape 20 de milioane de lei vechi. Sper sa fie cald, iar bucurestenii sa respecte traditia si sa cumpere martisoare", explica o vanzatoare. De la o alta masa, vanzatoarea ne spune ca de cativa ani a vandut martisoare in Bucuresti si a facut bani frumosi. "Oamenii cumpara martisoare, pentru ca toti au pe cineva care asteapta sa primeasca un cadou de 1 Martie. Cumpara pentru colegele de scoala, pentru colegele de serviciu, pentru mama, pentru sora sau pentru prietena. In acest mod, noi ne vindem marfa, iar cine trebuie sa faca fata face", a spus Lavinia Ion, vanzatoare. PRETURI. Un martisor traditional, adica un cosar, o potcoava sau un trifoi costa 0,50 lei. Cei care vor ceva lucrat manual de meseriasii sticlari pot cumpara un catelus, o veverita sau o pisicuta din sticla, la un pret de 1 leu-1,5 lei. Foarte cautate in aceasta perioada sunt si animalutele din plus, ale caror preturi variaza de la 5 lei un catelus sau un ursulet, la 35 de lei pentru un tigrisor care rage si i se aprind ochii. Foarte frumoase sunt aranjamentele florale realizate cu flori naturale uscate. Vanzatoarea ne-a spus ca a strans flori de asta vara si le-a uscat, iar acum le-a pus pe farfurioare de ceramica neagra, in ghivece sau pe o scoarta de copac si le-a scos pe piata. Cine vrea un snur bicolor mai gros trebuie sa plateasca 1 leu pentru unul cu o lungime de 25 de centimetri, din sfoara, si circa 7 lei pentru unul de aceeasi lungime, dar din catifea.Citește pe Antena3.ro
ISTORICUL OBICEIULUI
|
Aceasta traditie dateaza de mai bine de 2.000 de ani. Stramosii nostri, atat femeile, cat si barbatii, purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit, in doua culori. Culoarea alba reprezinta limpezirea apelor, lumina zilelor, revenirea la viata a naturii, iar culoarea rosie inseamna frigul iernii. De asemenea, se spunea ca purtatorii Martisorului vor fi feriti de boli, vor fi bogati, fericiti, iubiti, iubind la randul lor. Martisorul avea rolul unei amulete. Fetele cred ca martisorul le aduce noroc si frumusete. Martisorul este purtat pana la inflorirea pomilor.
|