x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De sezon / Afacere cu martisoare

De sezon / Afacere cu martisoare

de Elena Stan    |    28 Feb 2006   •   00:00
De sezon  / Afacere cu martisoare

Veniturile realizate de comerciantii de martisoare din Capitala ajung la peste 500.000 de euro. In aceasta perioada, milioane de martisoare, de flori si de bijuterii vor fi oferite in dar.

Magazinele si tarabele din piete sunt pline de martisoare colorate, care in mare parte nu mai respecta traditia. "Pe timpuri nu existau asa multe modele de martisoare. Primeai un snur in doua culori: alb si rosu. Nu stiu exact ce semnificatie au cele doua culori, dar asa am auzit si eu", explica Tanase Gina, vanzatoare de martisoare.

AUTORIZATII. Pentru a putea comercializa martisoare ai nevoie de bani, de inventivitate, de rabdare, si nu in ultimul rand de autorizatie. Majoritatea celor care vand martisoare in Piata Romana sunt angajati, deoarece in aceasta zona au primit autorizatii doar persoanele juridice. Vanzatorii spun ca pentru a scoate bani din afacerea asta trebuie sa investesti pe putin 1.500-2.000 de lei. "Eu am marfa de aproape 20 de milioane de lei vechi. Sper sa fie cald, iar bucurestenii sa respecte traditia si sa cumpere martisoare", explica o vanzatoare. De la o alta masa, vanzatoarea ne spune ca de cativa ani a vandut martisoare in Bucuresti si a facut bani frumosi. "Oamenii cumpara martisoare, pentru ca toti au pe cineva care asteapta sa primeasca un cadou de 1 Martie. Cumpara pentru colegele de scoala, pentru colegele de serviciu, pentru mama, pentru sora sau pentru prietena. In acest mod, noi ne vindem marfa, iar cine trebuie sa faca fata face", a spus Lavinia Ion, vanzatoare.

PRETURI. Un martisor traditional, adica un cosar, o potcoava sau un trifoi costa 0,50 lei. Cei care vor ceva lucrat manual de meseriasii sticlari pot cumpara un catelus, o veverita sau o pisicuta din sticla, la un pret de 1 leu-1,5 lei. Foarte cautate in aceasta perioada sunt si animalutele din plus, ale caror preturi variaza de la 5 lei un catelus sau un ursulet, la 35 de lei pentru un tigrisor care rage si i se aprind ochii. Foarte frumoase sunt aranjamentele florale realizate cu flori naturale uscate. Vanzatoarea ne-a spus ca a strans flori de asta vara si le-a uscat, iar acum le-a pus pe farfurioare de ceramica neagra, in ghivece sau pe o scoarta de copac si le-a scos pe piata.

Cine vrea un snur bicolor mai gros trebuie sa plateasca 1 leu pentru unul cu o lungime de 25 de centimetri, din sfoara, si circa 7 lei pentru unul de aceeasi lungime, dar din catifea.

LUX. Lume multa, in special femei, se aduna la mesele unde se vand martisoare aurite, bijuterii din argint sau din chihlimbar. Martisoarele din argint sunt marcate si aduse din Italia. Pretul unui lantisor din argint este de 8 lei-10 lei, un inel costa 5 lei-20 lei, o pereche de cercei costa 5 lei-15 lei, iar un pandantiv cu zodii sau o cruciulita costa 8-10 lei. Un alt punct de atractie il reprezinta martisoarele poleite cu aur de 24 de carate. Pentru o brosa aurita platim 6,9 lei, pentru o bratara platim 9,9 lei-15 lei, iar pentru o pereche de cercei dam 5 lei-9,9 lei. Bijuteriile din chihlimbar au preturi cuprinse intre 5 si 20 de lei. Mai nou, martisoarele pot fi comandate pe internet, cu livrare si plata la domiciliu.

Pretul pentru aceste martisoare variaza intre 2 lei-30 de lei, la care se adauga si costurile pentru transport si livrare la domiciliu sau la locul unde doreste clientul. In euro. Conform datelor transmise de Primaria Sectorului 1, anul acesta au fost eliberate in Capitala 650 de autorizatii pentru comercializarea de martisoare. Cei 650 de comercianti au investit, in medie, 2.000 de lei in marfa, adica circa 350.000 de euro. Cum fiecare comerciant are un adaos de cel putin 50% pe langa pretul de cumparare al produselor, veniturile comerciantilor de martisoare vor ajunge la peste 500.000 de euro.

Pentru eliberarea unei autorizatii de comercializare a martisoarelor sunt necesare urmatoarele acte: statutul societatii, actul constitutiv sau autorizatie de persoana fizica sau asociatie familiala, certificatul de inregistrare si copie de pe cartea de identitate. Pretul pentru un metru patrat de teren in zona zero este de 0,90 lei pe zi, pentru zona A, pretul este de 0,70 de lei pe zi, iar pentru zona B, pretul este de 0,55 lei pe zi. Autorizatia este valabila 22 de zile, iar posesorii au platit 24,2 lei, respectiv 39,6 lei plus o taxa care va fi stabilita ulterior de departamentul taxe si impozite.

ISTORICUL OBICEIULUI
Aceasta traditie dateaza de mai bine de 2.000 de ani. Stramosii nostri, atat femeile, cat si barbatii, purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit, in doua culori. Culoarea alba reprezinta limpezirea apelor, lumina zilelor, revenirea la viata a naturii, iar culoarea rosie inseamna frigul iernii. De asemenea, se spunea ca purtatorii Martisorului vor fi feriti de boli, vor fi bogati, fericiti, iubiti, iubind la randul lor. Martisorul avea rolul unei amulete. Fetele cred ca martisorul le aduce noroc si frumusete. Martisorul este purtat pana la inflorirea pomilor.
×
Subiecte în articol: economic martisoare