x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie de avarie: BNR ajută băncile să împrumute statul

Decizie de avarie: BNR ajută băncile să împrumute statul

de Daniela Ivan    |    16 Noi 2009   •   00:00

Banca Naţională a României a redus ieri ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la împrumuturile în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%.



Măsura îşi propune să lase mai multă lichiditate băncilor pentru a putea să împrumute statul pentru finanţarea deficitului bugetar în condiţiile amânării tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional. "CA al BNR a hotărât reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009", se arată într-un comunicat al Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR). Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei a rămas la 15%.
Ministerul Finanţelor a programat pentru luna noiembrie şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, în valoare totală de şase miliarde de lei, după ce în octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată.
Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului este de 59,18 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 8,5 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise până în prezent de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

×