x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie DE ULTIMĂ ORĂ din Rusia. Reacția Moscovei la plafonarea prețului țițeiului

Decizie DE ULTIMĂ ORĂ din Rusia. Reacția Moscovei la plafonarea prețului țițeiului

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   10:00
Decizie DE ULTIMĂ ORĂ din Rusia. Reacția Moscovei la plafonarea prețului țițeiului
Sursa foto: Hepta

Vicepremierul Alexander Novak anunță decizia Moscovei ca urmare a plafonării prețului petrolului din Rusia, scrie Bloomberg.

Înaltul oficial rus spune că nu va livra țiței și nici produse petroliere țărilor care impune un preț plafonat. Prin urmare, Federația Rusă va exporta "partenerilor orientaţi către piaţă" sau va reduce producţia.

Statele G7 vor să anunțe, miercuri, plafonarea prețului la țițeiul din Rusia, decizie acceptată și de UE, în pofida puternicei dependențe de livrările de petrol. 

UE a decis embragou asupra țițeiului rusesc, transportat pe mare, din 5 decembrie 2022, și achizițiile de produse petroliere din Rusia începând cu 5 februarie. Totodată, SUA și Marea Britanie au anunțat companiile că va exista o perioadă de grație până pe 19 ianuarie pentru livrările de țiței pe mare, dacă acesta a fost încărcat înainte de data plafonării. 

Decizia va afecta grav UE, în schimb Rusia își va îndrepta exporturile spre statele asiatice, îndeosebi China, cel mai mare importator mondial de petrol. 
 

×
Subiecte în articol: Rusia titei petrol embargou platonare pret ue g7