x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primele şase luni

Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primele şase luni

09 Aug 2011   •   07:37

Deficitul comercial a scazut cu 7% in prima jumatate a anului, la 4,5 miliarde de euro, in conditiile in care exporturile au crescut mai rapid decat importurile, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica.

In primele sase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde de euro.

Tranzactiile cu masini si echipamente de transport au reprezentat 42,1% din exporturi si 33,8% din importuri. Produsele manufacturate exportate de Romania au acoperit 33,5% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%. Romania a importat de doua ori mai multe produse chimice decat a exportat (13,4% fata de 6,2%).

La produsele alimentare, bauturi si tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depasind exporturile, a caror pomdere a fost de 5%. De asemenea, importurile de combustibili minerali si lubrifianti au fost mai mari decat exporturile (11,7% din total, respectiv 6,6% ).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primul semestru al anului a fost realizata cu Uniunea Europeana. Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 15,74 miliarde euro (71,5% din total), in timp ce intrarile, de 18,92 miliarde de euro, au avut o pondere de 71,2% in totalul importurilor.



×
Subiecte în articol: exporturi ins importuri deficit comercial