x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum pot câștiga companiile din România din... dependența de alcool a angajaților (VIDEO)

Cum pot câștiga companiile din România din... dependența de alcool a angajaților (VIDEO)

26 Oct 2012   •   17:13
 Cum pot câștiga companiile din România din... dependența de alcool a angajaților (VIDEO)
Sursa foto: Vimeo / Castle Craig Rehab Clinic
Organizația Internațională a Muncii estimează că, la nivel mondial, pana la 5% dintre angajați sunt dependenți de alcool, iar 25% consuma alcool în exces.
Într-o scrisoare trimisă candidaților prezidențiali din SUA, Susan E. Foster de la Universitatea Columbia (New York) estimează că dependența de droguri, alcool și tutun afectează 40 de milioane de cetăț0eni americani, mai mulți decât cei care suferă de diabet sau boli cardiace.
Potrivit unui studiu din 2009, agențiile guvernului american suportă cheltuieli de cel puțin 467 miliarde de dolari pe an pentru consecințele dependenței: pierderea zilelor de lucru, accidente și peste 70 de afecțiuni atribuite abuzului de alcool.
Situația particulară din România este mai puțin cunoscută. „Nu există statistici disponibile despre impactul dependenței asupra economiei românești, deoarece dependența nu este o prioritate pentru Ministerul Sănătății și, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, dependența nu este studiată in mediul universitar”, spune Rupert Wolfe Murray, reprezentant in România al clinicii britanice de tratare a dependenței Castle Craig.
În aceste condiții, oricât ar părea de paradoxal, titlul acestui articol are o anume logică. Evident, nu este cazul ca angajatorii să-și trimită salariații în cârciumi, pentru a face profit. În schimb, există soluții pentru ca situația actuală să fie răsucită cu investiții ce se vor recupera înzecit.
„Un angajat altfel valoros, poate deveni o povară, dacă are probleme de dependență. Concedierea este o soluție, dar nu cea mai bună. Managerii companiilor și consultanții lor medicali ar trebui să știe că există tratament pentru dependență, cu o rată ridicată de succes, disponibil la clinici de specialitate, cum este Castle Craig din Scotia”.
În Marea Britanie, un sondaj din decembrie 2007 realizat de compania de asigurări Norwich Union Healthcare (Aviva) a relevat că o treime dintre angajații britanici recunosc că au venit la serviciu mahmuri sau sub influența alcoolului. Mahmureala se soldează cu dificultăți de concentrare, oboseală rapidă, erori: într-un cuvânt, productivitate redusă.
În România, alcoolismul este foarte răspândit și acceptat social - dar există o lipsă acută de cercetări și servicii de tratament. La locul de muncă, o atitudine comună printre angajați este complicitatea în „acoperirea” colegului care a venit beat la birou sau care lipsește din cauza mahmurelii. Aceasta situatie poate dura ani, până se ajunge la concediere, ca singură soluție managerială.

Louise C. conduce o afacere de familie de succes in Scotia. A castigat premii pentru inovatie si a fost intervievata de televiziuni si universitati pentru flerul antreprenorial. Cu toate acestea, era la un pas să piardă totul, din pricina alcoolului.
Spiritul de întreprinzător şi dependența from Castle Craig Rehab Clinic on Vimeo.

×