x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deprecierea leului afectează deja 4 din 10 societăți

Deprecierea leului afectează deja 4 din 10 societăți

de Daniela Ivan    |    20 Dec 2017   •   14:10
Deprecierea leului afectează deja 4 din 10 societăți

Mai mult de jumătate dintre companiile care au credite în lei spun că nu ar putea face faţă unei creşteri cu trei puncte procentuale a ratei dobânzilor, potrivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017. În plus, aproximativ 39 la sută dintre importatori ar fi afectați de o posibilă depreciere a leului față de euro.

Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita maximă pe care multe firme locale şi o pot permite. 57% dintre firmele care au participat la sondajul BNR, circa 11.000 de companii, indică faptul că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractate se situează în intervalul 3-5%, o creștere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la lei urmând să afecteze semnificativ activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului.

4% este limita maximă pentru ROBOR. Peste această valoare majoritatea firmelor nu-şi vor mai putea achita ratele.

Deprecierea leului

Același sondaj relevă că firmele care au contractat împrumuturi în euro se finanțează în mare parte (46%) la o rată de dobândă cuprinsă între 2% și 4%. În cazul acestora, o majorare de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la euro ar afecta 60% dintre companiile îndatorate în această monedă. Efectele unei eventuale deprecieri a monedei naționale relativ la euro sunt mixte. Astfel, 38% din firme declară că deja nivelul cursului de schimb le afectează, în timp ce 32% dintre firme consideră că niciun nivel al deprecierii nu le-ar afecta. 

Din punctul de vedere al companiilor care desfășoară activități de comerț exterior, aproximativ 39 la sută dintre importatori ar fi afectați de o posibilă depreciere a leului față de euro, în timp ce în cazul exportatorilor, doar 29 la sută dintre aceștia au raportat că activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului ar fi afectate semnificativ, se mai arată în sondajul BNR.

 

×
Subiecte în articol: deprecierea leului robor deprecierea leului