x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deşi nu a ieşit din insolvenţă, ministrul Constantin Niţă se gândeşte să divizeze Hidroelectrica

Deşi nu a ieşit din insolvenţă, ministrul Constantin Niţă se gândeşte să divizeze Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    28 Feb 2013   •   21:04
Deşi nu a ieşit din insolvenţă, ministrul Constantin Niţă se gândeşte să divizeze Hidroelectrica

Statul va relua proiectul de reorganizare a sectorului de producţie de energie electrică, vizând crearea de companii puternice la nivel regional, care să utilizeze un mix de resurse, proces care va implica inclusiv divizarea Hidroelectrica, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum de specialitate.

"Categoric da. Suntem singura ţară din UE cu companii energetice care funcţionează pe o singură sursă", a spus Niţă, răspunzând unei întrebări pe această temă. El a adăugat că trebuie creat un mix care să permită tutror companiilor să pornească de pe poziţii de egalitate, "indiferent de costuri şi cine ne critică".
Măsura va duce la crearea unor companii puternice care să fie active şi pe piaţa bursieră. El a dat exemplu Marea Britanie, unde există şase companii care au un mix de resurse, predominant fiind cărbunele. Potrivit oficialului, reorganizarea nu va afecta programul listărilor la bursă, asumat de Guvern în relaţia cu partenerii financiari internaţionali.
Hidroelectrica se află în acest moment în insolvenţă, iar Niţă speră ca ieşirea din insolvenţă să se producă la 1 iulie.
Un proces de reorganizare a sectorului energetic a fost încercat constant din 2009 încoace de către Cabinetele Boc şi Ungureanu. Proiectul gândit de Adriean Videanu pe când era ministrul Economiei includea crearea a doi giganţi energetici naţionali de mărimi asemănătoare, Electra şi Hidroenergetica.

Istoria eşecului, pas cu pas
Electra trebuia să includă complexurile energetic din Oltenia - Turceni, Rovinari şi Craiova- Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu. Hidroenergetica urma să includă restul Hidroelectricii, minele de huilă viabile ale CNH, termocentralele Deva şi Paroşeni şi Elcen.
Iniţial se dorea şi implicarea Romgaz în societatea cu Elcen, deoarece Romgaz trebuia să primească de la Termoelectrica centrala de la Iernut. Un prim proiect dorea, însă, şi combinarea părţii de producţie a gazelor. |n timp s-a renunţat cu totul la implicarea Romgaz. La fel s-a renunţat şi la ideea includerii distribuţiilor de electricitate rămase în posesia Electrica.
Tot ce s-a realizat a fost combinarea SNLO cu termocentralele din Oltenia şi a termocentralelor Deva şi Paroşeni în Complexul Hunedoara. Fuziunea cu minele viabile de huilă, grupate în Societatea Naţională a Huilei (SNH) nu s-a realizat. Romgaz a preluat între timp termocentrala de la Iernut. Pentru Elcen, însă, autorităţile s-au răzgândit, urmând a combina CET-urile cu RADET- furnizorul de energie termică al Capitalei.

Procese pierdute cu sindicatele şi Fondul Proprietatea
Ba mai mult, statul a pierdut procesele privind divizarea Hidroelectrica în faţa sindicaliştilor şi a Fondului Proprietatea. Acesta din urmă este acţionar semnificativ la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica şi nu doreşte amalgamarea acestora cu "găurile negre" istorice.
La presiunile FMI, statul a anunţat ulterior că renunţă la proiect şi va lista cei doi producători. Dar în secret autorităţile au dorit în continuare: unul din planurile avute în vedere era cumpărarea de către Hidroelectrica a Complexului Hunedoara. Ideea a încolţit pe coridoarele Ministerului Economiei în ultimii doi ani, de când Hidroelectrica s-a confruntat cu seceta şi a declanşat clauza de forţă majoră. 

×
Subiecte în articol: hidroelectrica