x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubirile plătite de Groupama fermierilor s-au dublat anul trecut

Despăgubirile plătite de Groupama fermierilor s-au dublat anul trecut

de Adrian Stoica    |    24 Mai 2021   •   14:11
Despăgubirile plătite de Groupama fermierilor s-au dublat anul trecut

Groupama Asigurări, unul dintre liderii pieței de asigurări din România, a subscris prime brute în valoare de 64 milioane de lei în anul agricol 2019-2020. Lider pe acest segment, Groupama a plătit către fermieri daune în valoare de peste 93 milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul anterior. Seceta, grindina, furtuna și ploile excesive au produs cele mai mari daune.

 

Și în ultimul an agricol, seceta a rămas pe primul loc în topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din România, pentru care Groupama Asigurări a plătit daune de 80 de milioane de lei. De la an la an ,poate fi observat cum diferite regiuni din țarăsunt afectate într-o măsură mai mare sau mică de seceta extremă, însă cele mai mari daune sunt grupate în sudul și estul țării, acolo unde se află, de altfel, trei treimi din suprafața agricolă totală, spu n reprezentanții Groupama. Cu toate că seceta este un risc ce poate fi acoperit printr-o asigurare, la fel ca grindina, furtunile, inundațiile și nu numai, gradul de cuprindere în asigurare a suprafețelor agricole din România este în continuare unul mic,  o mare parte din suprafețele cultivate ale țăriinefiind asigurate.

 

“Venim după un an de secetă extremă și observăm că toate culturile pot fi vulnerabile în fața fenomenelor meteo, nu doar în România, ci oriunde pe acest glob. Totuși, într-o țară care continuă să fie în primii 5 producători agricoli europeni, agricultura și modul prin care asigurăm continuitatea în acest sector al economiei au un rol deosebit de important.

Sprijinirea fermierilor este necesară și credem că la fel de necesară este și o mai mare concentrare a măsurilor în această direcție, inclusiv la nivel legislativ. Noi, la Groupama, am creat produse special adaptate pentru nevoile lor, cele pentru asigurarea culturilor agricole fiind subvenționabile,și vom continua să venim în întâmpinarea fermierilor, pentru că este nevoie de un grad mai bun de penetrare a asigurărilor la nivelul suprafețelor arabile. În prezent, estimăm că acesta se află undeva la sub 30%, ceea ce este destul de puțin comparativ cu alte țări din Europa”.

 

Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări.

 

 

Subvențiile au mărit suprafețele asigurate

 

Conform datelor companiei, o consecință direct legată de subvenționarea primei de asigurare a fost creșterea suprafeței asigurate pentru secetă, de la 12.000 ha în 2017-2018, la 55.000 ha în 2018-2019, respectiv 85.000 ha în 2019-2020.

Per total, portofoliul Groupama Asigurări a evoluat de la aproximativ 600.000 ha în 2012-2013, la 800.000 ha în 2017-2018, iar după introducerea primei subvenționabile, la 815.000 ha în 2018-2019, respectiv 835.000 ha în anul următor.

 

Ce asigură agricultorii

 

În ultimii 10 ani, asigurările agricole au câștigat teren, însă ele continuă să întâmpine o serie de provocări, de la retincența în rândul fermierilor, la reducerea suprafețelor irigate sau lipsa investițiilor sustenabile.  Deși există diferențe între regiuni în ceea ce privește incidența anumitor riscuri, conform datelor companiei acoperirile solicitate cel mai des de fermieri vizează riscuri precum grindina, furtuna, ploile, incendiul, seceta, arșița sau înghețul.

×
Subiecte în articol: Groupama Asigurări