Producătorii români de legume şi fructe, precum şi crescătorii de animale şi păsări, se vor trezi în braţe cu afaceri de sute de milioane de euro pe care nu vor fi capabili să le gestioneze. Legea care obligă supermarketurile să vândă 51% produse româneşti (legume, fructe şi carne) a trecut de Senat şi urmează să fie votată de Camera Deputaţilor.
Fermierii locali vor putea vinde în supermarketuri în jur de 1.752 de mii de tone de legume, 714 mii de tone de fructe şi 510 mii tone de carne, potrivit estimărilor realizate de Jurnalul Naţional. Acestea au la bază consumul anual (calculat după ultimele datele de la Statistică) de 3.435 de mii de tone de legume, 1.400 de mii de tone de fructe şi circa 1.000 de mii de tone de carne, precum şi cota de piaţă a comerţului modern - 54% din vânzările din România. Din păcate, nu sunt capabili încă să livreze aceste cantităţi de marfă către supermarketuri, nu sunt organizaţi în asociaţii şi nu au capacitatea să asigure colectarea, depozitarea şi transportul acestor mărfuri perisabile.
„Mâine nu avem capacitatea, dar dacă se modifică legea cooperativelor, pentru că la noi chiar şi legislaţia distruge ideea de asociere, vom reuşi într-un an să fim capabili să mergem cu toată marfa în supermarket”, a declarat Florin Ciobanu, vicepreşedinte Asociaţia Profesională Naţională Legume-Fructe. Acesta a adăugat că iniţiativa legislativă este bună pentru că trebuie început de undeva şi că dacă vor exista aceste contracte, şi producătorii se vor asocia pentru că „una este să te duci cu o dubă la piaţă în fiecare zi, şi alta e cu un TIR la supermarket”.
Nu avem carne şi nici fructe
O altă problemă este că există anumite alimente care nu sunt produse în cantităţi suficiente în România. „Şi procesatorii importă carne pentru că în România nu există suficientă. Dacă la carnea de pasăre se acoperă toate cerinţele procesatorilor, pentru carnea de porc şi vită avem nevoie să apelăm şi la parteneri din UE, preţurile sunt la fel”, a explicat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii. Pe de altă parte, producătorii de fructe sunt luaţi şi ei prin surprindere. „Şi noi avem dubii. Plantaţiile româneşti nu mai produc la o capacitate mare, acum se încearcă un program pomicol de reconversie, am pierdut foarte mult timp în ultimii 20 de ani, nu am pus nimic în locul plantaţiilor comuniste, fermierii nu au bani”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Legume-Fructe.
Lanţurile de retaileri se opun
Reprezentanţii supermarketurilor spun că legumele şi fructele sunt aduse de furnizori la uşa magazinului. „Aşa cum furnizorul din Spania mi le aduce unde-i spun şi când îi spun, tot aşa trebuie să le aducă şi producătorii români dacă vor să-şi vândă marfa. Trebuie înţeles că nu stau supermarketurile să culeagă roşiile din curtea oamenilor”, a declarat Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
"Trebuie să negociem cu cineva care ne garantează nişte cantităţi, pentru că, dacă am nevoie astăzi la ora 8 dimineaţa de un camion de roşii, nu pot să aştept şi să scriu pe raft marfa va sosi mâine la 6 seara" - Delia Nica, directorul executiv AMRCR
Nu avem capacitate să producem pe toată perioada anului. Şi atunci, supermarketurile sunt comode şi nu vor să facă multe contracte, pe timp de vară cu români şi pe timp de iarnă cu arabi. Mai bine au un contract pe tot anul cu arabii sau turcii şi nu-şi mai bat capul.
Florin Ciobanu, vicepreşedinte Asociaţia Naţională Legume-Fructe
Supermarketurile vând marfă românească în proporţie de 17-32%, în prezent. Mărirea procentului la 51% s-ar putea să ne lase cu rafturile goale pentru anumite legume şi fructe
"Voi propune un amendament prin care să fie introduse şi produsele lactate, de panificaţie şi ouă în obiectul legii, deoarece asociaţiile de producători au solicitat acest lucru" - Ovidiu Donţu, senator, iniţiatorul proiectului de lege
Un român consumă în medie pe an 180,7 kg de legume si produse din legume, 73,7 kg de fructe şi 57,5 kg de carne, produse din carne si organe comestibile, potrivit datelor de la Statistică.