Toate castigurile inregistrate de indicele Dow Jones in ultimul an s-au pierdut intr-o singura zi, Bursa de la New Yok inregistrand joi cea mai mare cadere din ultimii trei ani. Investitorii sunt ingrijorati de faptul ca economia Statelor Unite va intra intr-o alta recesiune si ca problemele datoriei in Europa nu sunt inchise pentru a fi rezolvate.
Dow Jones a pierdut 513 puncte, indicele S&P 500 a scazut cu 60 de puncte, ajungand la 1.200 si Nasdaq a scazut cu 137 de puncte, pana la 2.556.
Bursele europene au inregistrat, de asemenea, caderi semnificative, de peste 3 procente.
Citeste si Cursul a urcat la 4,25 lei/euro, dupa derapajul burselor internationale
Scaderea de la Bursa din New York vine dupa o zi de revenire, care a pus capat unui declin continuu cauzat de amenintarea intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata pentru prima data in istorie.
Atat bursa americana, cat si cea europeana au probleme din cauza ingrijorarilor manifestate de investitori, pe fondul crizei datoriilor publice din Statele Unite, Italia si Spania.
FMI dispune in prezent de fonduri de 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), insuficinte pentru a ajuta si Spania si Italia, daca se mentine modelul contributiei cu o treime la pachetele de ajutor extern pentru tarile din zona euro, folosit in cazurile Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat joi ca va relua programul de achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a incerca sa amelioreze criza datoriilor de stat din zona euro.
In Japonia, guvernul si banca centrala au derulat, in aceeasi zi, o interventie puternica pentru a tempera aprecierea yenului fata de valutele de pe principalele piete de export. In Elvetia, banca centrala a redus miercuri dobanda de politica monetara pentru a stopa aprecierea francului si a proteja exportatorii.
Guvernul SUA va prezenta astazi raportul privind numarul angajatilor din economie, un indicator urmarit indeaproape de investitori.