Criza datoriilor a ajuns la un punct critic. Germania nu a reusit sa se imprumute de pe pietele finaciare internationale, nu a existat cerere din partea pietei pentru hartiile nemtesti.O licitatie de bonduri nemtesti cu scadenta la 10 ani nu a gasit cumparatori in piata si Bundesbank a fost nevoita sa cumpere 2,356 miliarde de euro.
Este un dezastru complet", spune Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra, citat de Reuters. Pe de alta parte, Mark Grant, director la Southwest Securities, Florida, citat de Bloomberg se intreaba cine o sa mai cumpere datorie in Europa, daca cea mai puternica tara are asemenea dificultati in a se imprumuta.
Daca licitatia de astazi se va dovedi ca nu a fost doar un accident, atunci lucrurile se vor precipita. Cand investitorii vor fugi de datoria intregii yone, si apoi de moneda in sine, tarile europene vor fi nevoite sa ia o decizie.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins criticile referitoare la masurile adoptate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a contracara efectele crizei datoriilor din zona euro si a avertizat ca urmatoarea transa a ajutorului pentru Grecia nu va fi achitata pana cand marile partide ale tarii nu dau asigurari in scris ca sprijina masurile de austeritate.
"Uniunea Monetara Europeana a fost baza, si aceasta a fost o preconditie pentru crearea Uniunii, iar BCE este singura responsabila de politica monetara. Acesta este mandatul sau, pe care il indeplineste. Si noi toti trebuie sa fim foarte atenti atunci cand criticam BCE', a declarat Merkel intr-un discurs rostit in Parlamentul Germaniei.
Referitor la Grecia, oficialul german a declarat: "Problema elena inca nu a fost clarificata deoarece inca nu sunt indeplinite conditiile pentru achitarea urmatoarei transe. Pentru ca acesta sa aiba loc, avem nevoie nu numai se semnatura premierului elen, ci si de cea a partidelor care au acceptat sa sprijine guvernul. Altfel nu poate fi achitata a sasea transa'.
Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa tipareasca bani pentru a ajuta la solutionarea crizei din zona euro deoarece aceasta ar fi doar o solutie pe termen scurt care ar putea stimula inflatia, a apreciat vineri ministrul german de externe, Guido Westerwelle.
Acesta sustine ca, prin pornirea tiparnitei, BCE ar putea sa aduca un sprijin temporar, insa aceasta solutie ar fi o greseala imensa pe termen lung.
Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a tarilor cu datorii mari din zona euro, promoveaza planuri de modificare a reglementarilor UE. Insa planurile germane nu sunt privite peste tot cu entuziasm, nici in zona euro, nici in celelalte zece tari membre ale UE, printre care si Marea Britanie.