x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezastru: România aruncă milioane de euro pe măruntaie congelate

Dezastru: România aruncă milioane de euro pe măruntaie congelate

de Daniela Ivan    |    10 Mai 2018   •   14:36
Dezastru: România aruncă milioane de euro pe măruntaie congelate
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Aproape un miliard de euro a dat România anul trecut pe importurile de carne congelată şi animale vii, în condiţiile în care numărul animalelor s-a înjumătăţit, comparativ cu situaţia din anul 1990. Fermierii nu mai sunt interesaţi să-şi crească efectivele atât timp cât îşi vând pe nimic animalele la abatoare, iar fabricanţii de mezeluri cumpără masiv carne congelată, tocmai bună pentru a fi injectată cu E-uri miraculoase. Importurile pe bandă rulantă pun presiune pe cursul de schimb şi dau peste cap balanţa comercială a ţării.

Peste 12 milioane de porci, 5 milioane de vaci şi 121 milioane de păsări erau în fermele româneşti, în 1990, în România. Deşi consumul a crescut spectaculos, astăzi, aceste valori par din altă lume. Datele statistice arată că anul trecut efectivele de animale din România numărau numai 4,7 milioane de porci, 2 milioane de vaci şi 75,6 milioane de păsări.

Dacă nu ne uităm atât de departe în timp, ci ne comparăm cu anul 2017, vedem că lucrurile nu s-au îmbunătăţit, din contră, au mers din rău în mai rău. În urmă cu 10 ani, în România existau 6,6 milioane de porci, 2,8 milioane de vaci şi 8,2 milioane de păsări.

Cum s-a ajuns aici? “Câtă vreme fermierii nu sunt uniţi în cooperative şi sunt individuali pe piaţă, nu au forţa să impună un preţ, sunt în bătaia puştii. Astăzi, le dă unul comandă, mâine nu le dă. Abatorul este cel care formează preţul în România, atât la porc, cât şi la găină”, spune Florin Burculescu, preşedintele cooperativei „Ţara Mea”. Acesta precizează că numai unirea în cooperative îi va ajuta pe fermieri să-şi crească efectivele de animale şi să prospere. “Dacă ar fi 50 de fermieri la un loc să dea, de exemplu, 100.000 de porci, abatorul ar fi un instrument de tăiere şi atât”, a spus Burculescu.

Importurile de carne au crescut masiv, la pas cu scăderea efectivului de animale, dar şi cu interesul fabricilor de mezeluri pentru carnea congelată în detrimentul celei proaspete. Aşa se explică faptul că din importurile de circa 940 milioane de euro, 761 de milioane de euro sunt pentru carne şi măruntaie congelate şi numai 179 de milioane sunt pentru animale vii.

“Nu se importă carne proaspătă pentru consum, ci carne congelată pentru mezeluri. Producţia de carne proaspătă în România acoperă doar jumătate din consum, iar industria de mezeluri merge spre importuri”

Florin Burculescu, preşedinte cooperativa „Ţara Mea”

Cum au crescut importurile de la un an la altul (milioane euro sau echivalent)

Produs                     2017        2016        2015        2007        1990

Animale vii     179  165  160  47    2,2

Carne şi măruntaie congelate 761  646  572  553  8,4

Sursa: Institutul Naţional de Statistică

 

 

×
Subiecte în articol: romania maruntaie congelate