x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezbatere despre TVA

Dezbatere despre TVA

09 Apr 2009   •   00:00

Săptămâna Financiară şi Financiarul organizează astăzi, începând cu ora 11:00, la Hotel Crowne Plaza, dezbaterea cu tema: "Rambursarea TVA - ajutor sau piedică pentru dezvoltarea companiilor?".



Evenimentul are loc la iniţiativa vicepreşedintelui Senatului României, Dan Voiculescu, şi se va bucura de participarea reprezentanţilor autorităţilor publice, ai patronatelor, sindicatelor, precum şi a unor specialişti din domeniul fiscal.

Dezbaterea îşi propune să analizeze impactul pe care depăşirea termenelor legale de soluţionare a cererilor de rambursare a TVA îl are atât asupra activităţii agenţilor economici, cât şi asupra economiei naţionale. În cadrul evenimentului vor fi puse în discuţie propuneri privind simplificarea procedurilor birocratice, scurtarea termenelor pentru rambursarea TVA, precum şi stabilirea unui regim sancţionator pentru întârzierile la rambursarea TVA.

În prezent, termenul legal de soluţionare a unei cereri de rambursare de TVA este de 45 de zile. În majoritatea cazurilor, acest termen nu este respectat, în condiţiile în care nu există un sistem de penalizare a întârzierilor. Potrivit vicepreşedintelui Senatului, Dan Voiculescu, "mulţi agenţi economici viabili sunt falimentaţi de aceste întârzieri, care îi împiedică să-şi îndeplinească obligaţiile financiare.

Câştigul statului din creditarea implicită prin TVA este doar unul aparent, pentru că nici un stat nu poate prospera falimentându-şi agenţii economici. Pe termen lung, toate pierderile firmelor private se vor regăsi în bugetul de stat".

×
Subiecte în articol: economic