x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezinteres - Plaja din Venus, ca un santier

Dezinteres - Plaja din Venus, ca un santier

de Paula Anastasia Tudor    |    03 Iun 2006   •   00:00
Dezinteres - Plaja din Venus, ca un santier

Plaja din Venus, ca un santier - Lucrarile de amenajare a tarmului, intarziate cu doi ani

Desi sezonul a inceput de la 1 mai, unele plaje ale litoralului inca arata jalnic. Gunoaie batute de mare, de vant, scoici, alge, chiar si buruieni se impart in mod armonios pe toata lungimea plajei. Unii investitori si-au deschis larg portile, altii sunt inca in stadiul de santier.

Chiar daca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19 reglementeaza data de incepere a sezonului ca fiind 1 mai, plajele sunt inca nearanjate, cu santiere in lucru, gramezi de materiale, stive de umbrele de stuf si sezlongurile alandala dosite in spatele teraselor (adica pe plaja).

Chiar daca vremea in ultimul timp pare sa tina cu hotelierii, unele plaje resping turistii. In luna mai, statiunea Venus a fost "dotata" cu o plaja plina de cratere, bolovani si iarba. Rezultatul: reprezentantii unor agentii de turism sau tour-operatori au venit, au vazut, s-au speriat si au reziliat contractele.

LEGEA, NERESPECTATA. Articolul 3 al Ordonantei nr. 19/22-02-2006 privind utilizarea plajei Marii Negre spune: "(1) Sezonul turistic estival pe litoralul Marii Negre incepe la data de 1 mai si se incheie la data de 30 septembrie a fiecarui an. (2) Operatorii plajelor cu destinatie turistica au obligatia ca la inceperea sezonului turistic estival sa amenajeze plaja cu destinatie turistica si sa asigure serviciile turistice necesare, in conformitate cu reglementarile in vigoare. (3) Administratia Nationala «Apele Romane» prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral realizeaza lucrarile de amenajare a plajelor pana la inceperea sezonului turistic". Desi Asociatia Investitorilor din Statiunea Venus a luptat impotriva promulgarii acestei Ordonante prin petitii adresate presedintelui, premierului si ministrului Mediului, au constatat cu stupoare ca nici macar autoritatile nu o respecta. Dovada cea mai elocventa in acest sens este starea deplorabila in care se afla plaja statiunii Venus si dupa inceperea sezonului, lucrarile de amenajare a plajei incepand abia la 15 mai de catre "Apele Romane".

BOICOTUL. Presedintele asociatiei, Lucian Iftimie, ne-a declarat ca starea jalnica in care este plaja a fost motivul pentru care au boicotat licitatia acesteia. "Daca ar fi luat-o cineva, l-am fi dat imediat in judecata pentru a ne recupera prejudiciile. Acelasi lucru intentionam sa-l facem si fata de Apele Romane, care n-au mai intrat pe aceasta plaja de anul trecut din octombrie. Le vom cere despagubiri", au continuat investitorii. "Nu intelegem cum de noi, care nu am fost de acord cu aceasta ordonanta, am respectat-o, dar ei, care au dat-o - nu. Iar aceasta este plaja cu cea mai mare densitate de turisti pe metru patrat daca tineti cont ca sunt 6.000 mp de plaja la o capacitate de cazare de aproximativ 5.000 de persoane."

Pe plaja din Venus, turistii de luna mai aveau de ales intre pietroaie colturoase si sleauri ad‚nci presarate din metru in metru. Mormanele de nisip aduse de Apele Romane pe plaja inca din octombrie anul trecut au fost intinse abia la 1 iunie.

PROIECT AMPLU - BANI PUTINI. Plaja statiunii Venus a fost timp de o luna impracticabila in scop turistic. Turistii de luna mai aveau de ales intre pietroaie si sleauri adanci presarate din metru in metru. Mormanele de nisip aduse de Apele Romane au fost lasate pe plaja printre pamantul pe care buruienile cresc in voie…

Directorul tehnic al Apelor Romane, Babu Gheorghe, ne-a declarat ca acea plaja intr-adevar are mari probleme, dar ca exista un proiect amplu de amenajare a zonei care este in derulare. "Deoarece plaja are o conformatie mai abrupta, lucrarile sunt de amploare si trebuie facut un dig submers care, in timp, sa impiedice curatarea nisipului de pe plaja. Acesta este motivul pentru care nu am imprastiat inca nisipul adus - pentru ca prima ploaie l-ar fi curatat din nou", spune Babu. "Nu am mai lucrat de anul trecut din noiembrie, deoarece a inceput sezonul furtunilor si nu se putea lucra pe mare si nici nu puteam tine utilajele (care costa foarte mult) blocate."

Proiectul a inceput in 2003 si ar fi trebuit sa se finalizeze in 2004, dar lipsa banilor a dus la prelungirea termenelor pe o perioada de patru ani. "Lucrarile acestea sunt foarte costisitoare, 250 de metri de plaja ajungand la 40 de miliarde de lei. Sunt si de lunga durata, iar pana acum nu s-a facut nimic pentru amenajarea zonei costiere. Acum se fac studii de fezabilitate si vor urma proiectele pentru reabilitarea plajei in Constanta, Agigea, Eforie si statiunile din sud, dar vor mai trece ani buni pana vor fi gata."

Cu toate acestea, autoritatile au dat zor si ieri au nivelat mormanele de nisip, motivati probabil de vizita unei delegatii de la Autoritatea Nationala de Turism, condusa de presedintele Ovidiu Marian. Amenajarea facuta este insa una superficiala, prima furtuna riscand sa readuca peisajul selenar pe plaja din Venus.

FUG TURISTII STRAINI
Asociatia investitorilor din Venus mai are si alte probleme in afara de aceasta. Alta, la fel de importanta si de spinoasa, ar fi publicitatea agresiva care se face turismului extern in defavoarea turismului romanesc. "Se compara pretul de contract in tarile straine cu preturile la liber de la noi care se mai iau si din perioade diferite (adica pretul de la ei din septembrie cu pretul de la noi din august). Basca faptul ca sunt comparate preturile de la noi de la cinci stele cu preturile de la ei de la trei stele. De fapt, preturile sunt incomparabile, la noi fiind mult mai mici. Conditiile de cazare sunt foarte bune, singura noastra problema este plaja. Au venit anul acesta in Venus cei de la Neckerman (tour-operator) care au fost foarte incantati de conditiile de cazare, dar cand au iesit pe plaja s-au cam razgandit…", spune Iftimie.
×
Subiecte în articol: economic venus plaja