x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezvoltare - Fonduri europene pentru Romănia

Dezvoltare - Fonduri europene pentru Romănia

de Elena Stan    |    14 Iul 2007   •   00:00

Comisia Europeană a aprobat Programele Operaţionale Sectoriale (POS) pentru mediu, transporturi şi lucrări publice din Romănia. Conform acestor programe, ţara noastră va beneficia de fonduri europene in valoare de circa 13 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea durabilă in perioada 2007-2013.

Comisia Europeană a aprobat Programele Operaţionale Sectoriale (POS) pentru mediu, transporturi şi lucrări publice din Romănia. Conform acestor programe, ţara noastră va beneficia de fonduri europene in valoare de circa 13 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea durabilă in perioada 2007-2013. POS-Transport are o valoare totală de investiţii de 5,7 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro provin de la UE, in timp ce 1,2 miliarde euro reprezintă contribuţia Romăniei, a declarat Ludovic Orban (foto), ministrul Transporturilor. Ministerul Lucrărilor Publice va avea la dispoziţie peste 4,6 miliarde de euro, dintre care 3,72 miliarde de euro fonduri structurale şi 880 milioane de euro contribuţia Romăniei.

PROIECTE. "Ca urmare a procedurilor, care durează intre 60 şi 130 de zile, primii bani ii vom avea cel mai devreme in luna noiembrie. In acest an, Romănia nu va reuşi să absoarbă foarte mult din aceşti bani", a spus Laszlo Borbely, ministrul Lucrărilor Publice. POS-Mediu va accesa circa 4,5 miliarde euro din fondurile UE, la care se va adăuga suma de aproximativ un miliard de euro cofinanţare naţională.

Priorităţile transporturilor sunt impărţite pe patru axe. Astfel, vor fi realizate investiţii pentru modernizarea sistemului naţional de transport durabil şi integrarea reţelei din Romănia in reţeaua europeană, precum şi pentru modernizarea reţelei de transport intern. De asemenea, se va pune accent pe protecţia mediului in domeniul transporturilor, dar şi pe asistenţa tehnică sau programe de consultanţă. Mai mult, va fi imbunătăţită infrastructura de transport regional şi local, se va incuraja dezvoltarea mediului de afaceri regional şi promovarea turismului.

Pentru indeplinirea tuturor obiectivelor din Planul Naţional de Dezvoltare, Romănia ar avea nevoie de aproximativ 50 de miliarde euro. In aceste condiţii, ţara noastră are un deficit de finanţare intre 20 şi 30 miliarde euro, fondurile structurale şi de coeziune cifrăndu-se la circa 30 miliarde euro.

×
Subiecte în articol: economic miliarde