Agenţii imobiliari spun că acei clienţi care doresc să-şi cumpere anul viitor o locuinţă prin Programul Prima Casă trebuie să se orienteze din timp, pentru a fi siguri că prind fondurile, şi să semenze un precontract cu care să meargă la bancă. Nu trebuie să se teamă că nu prind programul pentru că marile bănci au deja alternative bune la Prima Casă. Singura deosebire este mărimea avansului.
Puţini oameni ştiu că atunci când fondurile Prima Casă se deblochează trebuie să se grăbească pentru că acestea se termină repede. Pentru asta trebuie să aibe un antrecontract semnat cu deyvoltatorul. “Doar cu antrecontractul poţi să mergi la o bancă şi să rezervi fonduri Prima Casă pentru 18 luni. Doar cu intenţia de a cumpăra un apartament nu poţi să şi cumperi trebuie să te duci cu un act clar. La noi se face un antrecontract cu 5% din valoarea locuinţei”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP. Acesta a precizat că oamenii nu trebuie să se teamă că nu pot să-şi achite antrecontractul pentru că unele bănci au produse similare cu Prima Casă sau se poarte cesiona contractul către o altă persoană.
Ce spun bancherii
Băncile nu au voie să acorde credite Prima Casă fără să aibe fondurile deja alocate. “Clienţii pot să vină să depună acte, să discute, să parcurgă nişte paşi, dar nu înseamnă că pot să şi ia creditul. De exemplu, omul poate ajunge şomer şi toată înţelegerea pică sau nu reuşeşte să intre în plafon sau există multe alte situaţii”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR.
Cine doreşte să-şi cumpere o locuinţă trebuie să nu se uite numai la valoarea avansului. Este importantă şi rata lunară care nu ar trebui să depăşescă 35-40% din venit
18.500 de locuințe sunt de vânzare la târgul imobiliar național,Timon