x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din 10.000 de de concediaţi ai E.ON la nivel global, 2.000 ar putea fi din România

Din 10.000 de de concediaţi ai E.ON la nivel global, 2.000 ar putea fi din România

18 Iun 2009   •   00:00

Aproximativ 4.000 de salariaţi ai gigantului energetic german E.ON au manifestat joi în faţa sediului companiei din Dusseldorf împotriva proiectului de suprimare a 10.000 de locuri de muncă.

Josef Cieniewicz, din cadrul sindicatului Verdi, organizatorul protestului a declarat că la manifestaţie au participat şi delegaţii simbolice din 7 state europene, transmite AFP. La protest au participat şi muncitori din România. Prin programul „perform-to-win" al E.ON vizează economisirea a 1,5 miliarde de euro până în 2011. Potrivit calculelor Verdi, 6.000 de posturi vor fi reduse în Europa, în vreme ce 4.000 vor fi delocalizate, din totalul de 92.000 de angajaţi ai E.ON la nivel mondial.

DISPONIBILIZĂRI MASIVE ÎN ROMÂNIA
Declanşarea concedierilor ar putea duce la disponibilizarea a 2.000 de angajaţi din România, a acuzat Adrian Avram, prim-vicepreşedintele federaţiei sindicale Gaz România. 


"Prin această acţiune vrem să sensibilizăm atât conducerea companiei, cât şi Guvernul, care are o parte din acţiuni la această companie. Noi nu dorim decât să spunem un «nu» hotărât concedierilor colective, vrem relaţii de muncă civilizate şi respect pentru munca pe care o prestăm. Aceeaşi acţiune se desfăşoară atât la Bucureşti, la reprezentanţa E.ON Gaz România, cât şi la Dusseldorf, unde avem trimisă o delegaţie a Federaţiei Gaz România pentru a protesta alături de Confederaţia Verdi", a declarat Avram. 


El nu a putut preciza numărul angajaţilor de la E.ON Gaz Mureş vizaţi de această măsură, dar a spus că ar urma să fie disponbilizaţi muncitori cu un salariu mediu de circa 1.200 de lei pe lună.

ÎNCĂLCAREA CONTRACTULUI DE PRIVATIZARE
Sindicaliştii au precizat că reprezentanţii români nu au fost consultaţi cu privire la decizia concedierilor colective şi că acestea încalcă contractul de privatizare a companiei Distrigaz Nord din urmă cu patru ani. Avram a precizat Federaţia Gaz România a dat în judecată E.ON România pentru anularea deciziei Consiliului de Administraţie, procesul fiind pe rol la Târgu Mureş.

„Cred că se încalcă contractul de privatizare pentru că trebuia să fie şi un accept scris din partea Parlamentului României, care a semnat contractul de privatizare în 2005. Statul are 49%, împărţite între Fondul Proprietatea şi AVAS (actualmente Ministerul Economiei- nr). Decizia a fost luată unilateral, în data de 13 mai, într-un Consiliu de Administraţie al E.ON Distribuţie", a afirmat Avram. 


Reprezentanţii E.ON Gaz Distribuţie au spus că programul de disponibilizări va fi implementat doar dacă programele de plecare voluntară şi pensionare anticipată nu vor da rezultatele anticipate.


E.ON Ruhrgas a cumpărat de la statul român un pachet de 51% din acţiunile Distrigaz Nord contra sumei de 304 milioane euro, 125 milioane euro pentru 30% şi majorare de capital până la 51% pentru încă 179 milioane euro.
E-ON Energie a achiziţionat Electrica Moldova a fost în 2005, când concernul german a preluat 24,6% din titluri pentru 31,4 milioane Euro şi a majorat capitalul cu încă 68,6 milioane Euro pentru a ajunge la 51%.

×
Subiecte în articol: economic romania e.on