Noul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a prezentat ieri coordonatele strategiei fiscale pe 2006 si a anuntat principalele prioritati ale ministerului pe care-l conduce.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va ramane 19%. Nici cota unica de impozitare a profitului si venitului de 16% nu va fi modificata. In schimb, impozitul pe dividende, pe dobanzi bancare, pe castigurile imobiliare si pe veniturile de pe piata de capital va fi de 16%. "Am comunicat lumii politice cat va fi TVA in 2006, ca sa stopam discutiile. TVA o stabileste Ministerul de Finante, in functie de programul pe care-l are", a spus noul ministru. ECONOMIA SUBTERANA. Si atunci de unde provin veniturile la buget? Vladescu vrea sa scoata bani din impozitarea unor zone nefiscalizate pana acum si din majorarea unor taxe si impozite. "Poate vom mari taxa pe mostenire, poate vom introduce diverse taxe pe unele produse de lux", a declarat el. Totodata, noul ministru pastreaza ideea predecesorului sau de a spori impozitele aplicate pe produsele de lux, respectiv pe masinile peste o anumita capacitate cilindrica. Insa adevarata lupta va fi dusa in zona economiei negre sau gri, unde exista un potential de 3-4 puncte procentuale, care poate fi scos la lumina, spune Vladescu. In schimb, microintreprinderile au ramas cu actualul sistem de impozitare, adica cu un impozit de 3% pe venit. CAS mai mic. "In maximum doua saptamani vom comunica nivelul de reducere de la CAS", a spus Sebastian Vladescu. El a adaugat ca reducerea contributiilor la asigurari sociale va fi valabila numai pentru angajatori, pentru a se incuraja introducerea in zona fiscala a unei cote cat mai mari din forta de munca. "Salariatii au beneficiat deja de un supliment de venit, prin introducerea cotei unice de 16%", a mai spus ministrul. ACCIZE. Vladescu vrea sa stranga mai multi bani si din accize si, pentru asta, spune ca "este posibil atat o crestere a taxarii, cat si o largire a bazei de impozitare". Ministrul nu exclude nici varianta stabilirii unor preturi minimale pentru alcool si tigari.O alta directie in care Ministerul de Finante va actiona este reducerea evaziunii cu produse petroliere. "Cred ca evaziunea, in cazul produselor petroliere, se realizeaza in antrepozitele fiscale. Sunt prea multe antrepozite si aici intra unele produse neaccizate, care sunt transformate in produse petroliere, ulterior se comercializeaza fara sa fie supuse accizarii", a explicat ministrul de Finante. CORUPTIE. "Multe voci vorbesc despre coruptie, incompetenta sau lipsa de vointa. Exista aceste lucruri, dar sunt si oameni harnici, dedicati meseriei si foarte departe de ideea de coruptie. Fara sa ne inchipuim ca facem minuni, vom incerca printr-o noua structura a ministerului sa reducem fenomenele negative", a explicat noul ministru. El a mai spus ca schimbarile vizeaza si modificari la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
BASESCU VREA ACCIZE MARITE LA TUTUN
|
Dupa ce ministrul Finantelor a anuntat ca nu va majora TVA, presedintele Traian Basescu a gasit o cale de a creste incasarile bugetare. "Daca este nevoie de bani la Sanatate, haideti sa ne indreptam cu accizele spre furnizorii de boala. Nu vad de ce am astepta pana in 2010 sa accizam la nivel european consumul de tigari", a spus presedintele, care a promis chiar ca se va lasa de fumat. El considera ca solutia corecta este aceea de a creste accizarea tutunului si alcoolului, iar diferenta de bani sa fie "dusa in fondul de Sanatate, pentru ca tutunul si alcoolul dauneaza grav sanatatii". Propunerea presedintelui a strarnit reactii de protest in randul producatorilor de alcool. Patronatul GARANT sustine ca daca accizele vor creste, se va ajunge la "consolidarea economiei subterane si a mafiei alcoolului.
Si totusi TVA va creste "la un moment dat daca se va constata, in timp, ca masurile pentru o colectare mai eficienta a veniturilor la bugetul de stat nu au rezultatul scontat", a afirmat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. |
Citește pe Antena3.ro