Din 2007, Romania se va transforma in piata de desfacere pentru produsele tarilor-surate din Uniunea Europeana, spun specialistii. Singurele "specialitati" cu care vom putea scoate capul in Europa vor fi carnea si laptele de capra, carnea de porc, uleiul, untul si margarina.
FLORINA ZAINESCU
Plaiurile mioritice au fost cucerite de mancarea "din tari straine". Rosii, castraveti, mere sau cartofi din Turcia, muschiulet sau cotlete din Polonia sau Ungaria, paste fainoase, conserve, sosuri au invadat piata autohtona.
DEPENDENTA. Din pacate insa, roadele taranilor sau fabricilor noastre nu sunt la fel de gustate peste hotare. Drept urmare, gradul de acoperire al importurilor din exporturi este subunitar: 18,40% pentru pulpite si carnaciori, 27,64% la uleiuri si grasimi vegetale si animale, 31,14% pentru lactate. "Romania este un importator net, cu un grad de acoperire a importurilor din exporturi de 19,9%", a declarat Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica.
ECOLOGIC. Si produsele ecologice ar putea fi un loz castigator pentru Romania. "Avem parcele care se preteaza foarte bine practicilor agriculturii ecologice. Cu agricultura traditionala nu stiu daca vom avea succes in UE, dar avem o sansa cu roadele celei ecologice", a declarat Nastasia Belc, directorul general al Institutului de Bioresurse Alimentare. "Nu cred in aceasta varianta", spune insa Ilie Serbanescu. Pentru ca e greu sa renunti total la tratamentele chimice, iar in Romania sunt prea multe culturi cu plante modificate genetic care "polueaza" plantatiile ecologice.