Investiţiile de 10 miliarde de euro anunţate de chinezi anul trecut aşteaptă încă la graniţa României. Rămânem, deocamdată, cu imaginea angrourilor Europa şi Dragonul Roşu, în timp ce marile proiecte energetice se amână la nesfârşit.
Ambiguitatea legislaţiei şi lipsa de predictibilitate fiscală sunt principalele motive pentru care marile concerne chinezeşti se codesc să vină în ţara noastră. Datorită sumelor imense care ar urma să le investească, chinezii vor garanţii ferme din partea statului român care să-i asigure că nu aruncă miliarde de euro pe apa sâmbetei. Sigur că unele pretenţii ale investitorilor asiatici vin în contradicţie cu legislaţia europeană, dar acest lucru nu este un obstacol chiar de netrecut. Putem să-i copiem pe nemţi, care cu aceeaşi legislaţie au reuşit să facă, anul trecut, din China cel mai mare investitor străin din Germania. La noi, China este de-abia al 19-lea investitor, după capitalul plasat în 11.604 de firme mici, cu acţionari persoane fizice. Iar în decurs de doi ani acest lucru nu s-a schimbat.
Proiecte picate, proiecte amânate
- Intenţia companiei HiSun PV Technology Co. Ltd. de a construi la Halânga un grup energetic, o investiţie de 300 de milioane de euro, a picat după ce RAAN a intrat în insolvenţă.
- Demararea lucrărilor de construcţie a Reactoarelor 3 şi 4 cu firma China General Nuclear Power Corporation, proiect estimat la 6,7 miliarde de euro, era prevăzută pentru începutul acestui an. Deocamdată totul este în faza de discuţii.
- Retehnologizarea termocentralei Mintia cu firma China National Electric Engineering CO Ltd, proiect de 270 de mili-oane de euro, a picat după ce partea română nu a găsit 40 de milioane de euro să intre în afacere.
- Proiectul care are cele mai mari şanse să înceapă este cel de construire a unui nou grup energetic la termocentrala Rovinari.
- O investiţie de aproximativ un miliard de euro pe care Complexul Energetic Oltenia o va realiza împreună cu China Huadian Engineering.
- Un alt proiect pe care autorităţile se chinuie de ani de zile să-l pună în practică este cel al hidrocentralei Tarnişa - Lăpuşteşti. Un proiect estimat la 1,2 miliarde de euro, pentru care deja s-au arătat interesate două companii chinezeşti.
Adunăm firimituri
Deocamdată trebuie să ne mulţumim cu o investiţie de 35 milioane de euro, în imobiliare, realizată de firma Shandong Ningjian Co, care a început să construiască 1.864 de case în Craiova. Cu puţin noroc, ar mai putea apărea o investiţie de 100 de milioane de euro la Vâlcea, unde un grup de firme vor să investească în câteva