Ciceronis Cumpănăşoiu este directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (AM POP) din cadrul Ministerului Agriculturii şi un funcţionar foarte interesant. Soţia sa, vameş de meserie, a fost condamnată definitiv la închisoare în dosarul Moraviţa. Banii furaţi din vamă au dispărut, dar lichidităţi se găsesc cu duiumul în familie. Aşa a ajuns directorul de la Agricultură să se împrumute cu 25.000 de euro cash, de la nepotul său, din leafa acestuia de poliţist.
În decembrie 2015, Ciceronis Cumpănăşoiu se afla pe făraşul tehnocraţilor instalaţi la putere, ministrul Achim Irimescu anunând că şeful AM POP va fi demis dacă nu atinge pragul de 75% de absorbţie a fondurilor europene. Fostul director al Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş şi vicepreşedinte al PSD Timiş rezistă însă în funcţie, chiar dacă pentru asta trebuie să se împrumute cu zeci de mii de euro de la nepotul său bugetar. Pe lângă terenurile şi casele sale, Ciceronis Cumpănăşoiu a raportat în ultima sa declaraţie de avere venituri de 121.022 lei de la minister, 15.009 lei din calitatea sa de şef lucrări la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVB), precum şi un împrumut de 25.000 de euro de la Ciprian Cumpănăşoiu. Este vorba despre nepotul după frate al directorului de la Agricultură, pe numele său întreg Emil Cristian Ciprian Cumpănăşoiu, poliţist în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. Un bugetar extrem de bogat, încă o dovadă a faptului că meseria de poliţist poate fi cât se poate de bine remunerată.
Poliţistul Emil Cristian Ciprian Cumpănăşoiu are câteva hectare de teren şi trei case, toate pe numele soţiei sale, Bianca, angajată la USAMVB, deci colegă cu unchiul soţului, şi salariată cu doar 6.200 lei pe an la Deltis SRL, o firmă specializată în fonduri europene, coincidenţă, din moment ce acelaşi unchi se ocupă de atragerea fondurilor, de la şefia ministerului Agriculturii.
Condamnare pentru corupţie
Acelaşi poliţist, care are ca unică sursă de venit declarată salariul anual de 30.742 lei de la IPJ Timiş, şi-a cumpărat patru maşini şi a constituit la Banca Românească un depozit de 40.000 de euro, în 2014. Apoi, din aceeaşi leafă de poliţist, şi-a împrumutat unchiul director la Agricultură cu 25.000 de euro, dar şi propria afacere (creşte bovine) cu alţi 28.000 de euro. Atâta amar de bani cash pentru un poliţist nu e rău deloc. Dar poate aduce în discuţie destinaţia banilor furaţi de Ana Cumpănăţoiu, soţia lui Ciceronis de la Agricultură. În 2015, aceasta a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, în celebrul dosar Moraviţa.
Alături de alţi zeci de colegi, Ana Cumpănăşoiu a făcut contrabandă şi a luat mită în valoare de milioane de euro, dar banii au dispărut, ca în atâtea alte situaţii.
Că au mers la nepotul poliţist, de unde s-au întors ca împrumut, este o variantă de luat în calcul. Cert este că, în aceeaşi condamnare, Curtea Supremă a obligat pe cei aproape 70 de vameţi şi poliţişti corupţi la plata unor daune către statul român de trei milioane de euro.
Ana Cumpănăşoiu era cunoscută ca vameş corupt încă din anul 2005, când era şef de tură la vama Aeroportului Internaţional Timişoara. Soţia actualului director AM POP de la Agricultură aduna bani din vamă inclusiv pentru PSD, după cum arăta presa vremii. În 2011, Ana Cumpănăşoiu a fost arestată, iar în 2015 era condamnată definitiv la închisoare. Culmea tupeului, chiar înainte de arestarea soţiei sale pentru corupţie, Ciceronis Cumpănăşoiu cerea de la partid susţinerea pentru ocuparea postului de şef al Vămii Timiş .